bannerPos

Økologer i opråb til konventionelle: - Skift side!

Økologisk Landsforening anslår, at der vil blive mangel på økologiske grøntsager i fremtiden. Arkivfoto

Alexander Dornwirth

Videojournalist
11-01-2019 10:30
Økologisk Landsforenings nye prognoser viser, at der kommer til at mangle økologiske grøntsager, frugter, bær samt brød- og foderkorn i de kommende år. Kom med på vognen, opfordrer foreningen.

Om tre år vil der være brug for en produktion af økologiske grøntsager, der er 50 procent større end i dag for at imødekomme den voksende efterspørgsel.

Det mener Økologisk Landsforening, som derfor kommer med et opråb til de konventionelle landmænd, der overvejer at omlægge.

- For at bidrage til balance på det økologiske marked har vi talt med både nye og gamle økologer og haft lommeregneren fremme. På den baggrund kan vi se, at der trods massiv omlægning til økologi i landbruget i de seneste år, fortsat er behov for flere, der vil producere økologiske råvarer indenfor en række områder, siger Henrik Hindborg, markedschef for detail i Økologisk Landsforening.

Der er i øjeblikket godt 39.000 hektarer fordelt på 625 landmænd, der netop er lagt om til økologi eller er ved at blive det. Foreningen har kontaktet landmændene for at undersøge, hvilke økologiske råvarer der er på vej til markedet, og holdt det op imod den estimerede udvikling i det samlede øko-salg herhjemme samt til eksportmarkeder.

Gratis omlægningstjek

- På kort sigt kommer vi især til at mangle økologiske grøntsager. Om tre år vil der være behov for cirka 50 procent mere end den nuværende produktion, siger Henrik Hindborg.

- Det gælder særligt en bred vifte af lettere og finere økologiske grøntsager, diverse specialproduktioner samt alle typer af kål. Der er også brug for en langt større mangfoldighed af dansk avlet økologisk frugt – blandt andet pærer og blommer – og stort set alle typer af bær. Vi kommer desuden til at mangle brødkorn og grynhavre, siger Henrik Hindborg.

Han påpeger, at der desuden er behov for foderkorn til at mætte det voksende antal økologiske køer, grise og høns i Danmark.

Økologisk Landsforening opfordrer alle landmænd, der overvejer at lægge om til økologi, til at tage imod et gratis omlægningstjek fra landsforeningen.

Analyserne af omlægningsbehovet er gennemført af Økologisk Landsforening med støtte fra Promilleafgiftsfonden.

Fra glad gris på marken til gourmetpølse i hotdogbrød

Madbazaren, på skuet i Hjørring, præsenterer i år omkring 40 udstiller. En af dem er GladGris fra Brønderslev. Et velfærdskoncept hvor grisen både kommer til verden og slutter sine dage på marken, og hvor det handler om høj velfærd og kødkvalitet.

Hvem fejer Fejø af banen som Årets Landsby 2019?

Til august afgøres det, hvem der skal overtage tronen som Årets Landsby efter Fejø.

Landbrug hårdt ramt af lynnedslag

Juni har indtil videre budt på usædvanlig mange lynnedslag, og landbrugskunder har været forholdsvis hårdt ramt, viser en opgørelse fra Alm. Brand.

En stor frødag for inkarnerede frøavlere

Etablering af frøafgrøder var ét af de mange emner, der blev sat fokus på ved Østdansk Landboforenings stort anlagte frøavlsarrangement i går. - Tanken er nu at gentage denne Store Frødag fremover hvert fjerde år, fortalte formand Jørgen Petersen.

Ib Hjort bruger skårlægger til frøet fra 2020

Med græsfrø, henholdsvis rajsvingel og rajgræs, som højværdiafgrøde i en fjerdedel af sin 1.150 hektar store økoproduktion ønsker Ib Hjort nu at optimere med skårlægning fremfor direkte tærskning af frøet.

Nye metoder i avlsarbejdet

Avl & Genetik, Seges Svineproduktion arbejder konstant på at øge avlsfremgangen for DanBreds kunder. En ny metode til at evaluere avlsdyrenes genetiske anlæg for styrke skal sikre endnu bedre holdbarhed af slagtesvin og søer.

Interesse for ny uddannelse til produktionsleder

Der er god interesse for den nye uddannelse ”Produktionsleder+” som Grindsted Landbrugsskole udbyder i samarbejde med Sagro.

Lille israelsk foderblander med stor kapacitet

Israelske RMH er klar med en ny selvkørende foderblander, der trods sine beskedne 14 kubikmeter kan læsse, blande og udfodre 56 kubikmeter i timen.
Side 1 af 1569 (31366 artikler)Prev1234567156715681569Next