Økologer i opråb til konventionelle: - Skift side!

Økologisk Landsforenings nye prognoser viser, at der kommer til at mangle økologiske grøntsager, frugter, bær samt brød- og foderkorn i de kommende år. Kom med på vognen, opfordrer foreningen.

Om tre år vil der være brug for en produktion af økologiske grøntsager, der er 50 procent større end i dag for at imødekomme den voksende efterspørgsel.

Det mener Økologisk Landsforening, som derfor kommer med et opråb til de konventionelle landmænd, der overvejer at omlægge.

- For at bidrage til balance på det økologiske marked har vi talt med både nye og gamle økologer og haft lommeregneren fremme. På den baggrund kan vi se, at der trods massiv omlægning til økologi i landbruget i de seneste år, fortsat er behov for flere, der vil producere økologiske råvarer indenfor en række områder, siger Henrik Hindborg, markedschef for detail i Økologisk Landsforening.

Der er i øjeblikket godt 39.000 hektarer fordelt på 625 landmænd, der netop er lagt om til økologi eller er ved at blive det. Foreningen har kontaktet landmændene for at undersøge, hvilke økologiske råvarer der er på vej til markedet, og holdt det op imod den estimerede udvikling i det samlede øko-salg herhjemme samt til eksportmarkeder.

Gratis omlægningstjek

- På kort sigt kommer vi især til at mangle økologiske grøntsager. Om tre år vil der være behov for cirka 50 procent mere end den nuværende produktion, siger Henrik Hindborg.

- Det gælder særligt en bred vifte af lettere og finere økologiske grøntsager, diverse specialproduktioner samt alle typer af kål. Der er også brug for en langt større mangfoldighed af dansk avlet økologisk frugt – blandt andet pærer og blommer – og stort set alle typer af bær. Vi kommer desuden til at mangle brødkorn og grynhavre, siger Henrik Hindborg.

Han påpeger, at der desuden er behov for foderkorn til at mætte det voksende antal økologiske køer, grise og høns i Danmark.

Økologisk Landsforening opfordrer alle landmænd, der overvejer at lægge om til økologi, til at tage imod et gratis omlægningstjek fra landsforeningen.

Analyserne af omlægningsbehovet er gennemført af Økologisk Landsforening med støtte fra Promilleafgiftsfonden.

Læs også