I oktober 2021 købte Nataliya og Slava Kreitor Balslev Østergaard, efter at have forpagtet den i næsten fire år.

- Det har været en rigtig god ordning for os, fortæller Slava Kreitor.

- Vi har kunne bevise – både overfor os selv og overfor banken – at vi godt kan finde ud af at drive en kvægproduktion. Jeg har fundet ud af, at jeg godt kan finde ud af at have det helt overordnede ansvar og være selvstændig. Jeg kan faktisk godt løfte opgaven, siger Slava Kreitor med et genert smil og undertrykker den stolthed, der må gennem sig et sted i ham over, at de som familie har klaret sig, som de har.

 

Til Danmark fra Ukraine

Nataliya og Slava Kreitor kom tilbage i marts 2007 til Danmark fra Ukraine for at arbejde som landbrugspraktikanter.

- Det var meningen, at vi kun skulle blive i Danmark, indtil vi havde penge nok til at købe en lejlighed i Ukraine.

- Vi efterlod vores etårige tilbage hos mormor. Så der var ingen tvivl om, at vi hurtigst muligt skulle tilbage, så snart vi havde råd til et sted at bo. Det havde vi ikke, da vi rejste, fortæller Slava Kreitor.

Da den ældste af i dag tre børn begyndte i børnehave, havde de tjent nok til at kunne få et sted at bo i Ukraine.

- Jeg troede egentlig, at vi var på vej tilbage, men Nataliya sagde nej. Vi skulle blive for børnenes skyld. Og det har vist sig at være en god beslutning – også for os, understreger han.

 

Fik arbejde på Juulsgaard

Da Nataliya og Slava Kreitor tilbage i 2007 kom til Danmark, blev de ansat hos Christian Holm Olesen på Juulsgaard ved Ronæs.

- Jeg kunne da godt bruge sådan et par, der gerne ville arbejde, siger Christian Holm Olesen og sender et skælmsk smil til Slava Kreitor.

Frem til 2011 arbejdede de derfor begge hos Christian Holm Olesen på Juulsgaard, indtil gården blev solgt.

- Vi har heldige at få lov at blive boede i det hus, vi havde lejet af Christian og samtidig finde arbejde hos Hans Rasmussen i Svenstrup ved Middelfart, hvor jeg var frem til 2014, forklarer Slava Kreitor.

Dernæst havde Christian Holm Olesen igen behov for hjælp, da han i 2011 havde købt ejendommen Østergaard i Balslev til det, han selv kalder »en fornuftig pris«.

- Det var jo meningen, at jeg skulle drosle lidt ned. Og som udgangspunkt var det jorden, der havde en vis værdi og besætningen på 300 køer skulle væk. Dog passede det med, at et par unge mennesker, der allerede passede køerne, blev helt frem til, at de skulle på skole i 2014, hvor Slava så overtog ansvaret, fortæller Christian Holm Olesen.

Vi har været heldige

Og her er Slava Kreitor og hans familie så blevet.

- Vi har det godt her. Vi var heldige at være på det rette sted på det rigtige tidspunkt. Det er dejligt, at vi har fået den her mulighed.

Christian Holm Olesen supplerer.

- Jeg har levet så længe, at jeg har fulgt udviklingen med færre og færre enheder. De unge har ikke mange muligheder.

- Da jeg kom til Juulsgård i 1966 som fodermester, fik jeg mulighed for at komme i gang på samme måde, som jeg nu har tilbudt Slava. Jeg var i tvivl om, hvorvidt det var en mulighed, at han kunne købe gården, når nu han er ukrainer, men det var det heldigvis.

 

Virksomhedsøkonom hos LandboSyd, Jens Norup og Slava Kreitor.

Virksomhedsøkonom hos LandboSyd, Jens Norup og Slava Kreitor.

Sælger skal lade penge stå

Jens Norup, virksomhedsøkonom hos Landbosyd har rådgivet omkring processen, og er ikke i tvivl om, at det er til begge parters fordel, at sælger er med til at finansiere handlen.

- Det er ikke så udbredt endnu. Vi ser nogle, hvor sælger ansætter de unge i tre år for at få skattemæssige fordele inden køb, og det bør kombineres med en forud aftalt købsret til køber. Ellers er det for usikkert for den unge. Det gør det lettere at få lov af både bank og kreditforening, hvis sælger lader penge stå i ejendommen, siger han.

- Skal man have den bedste pris og ønsker man at hjælpe en ung i gang, skal man have hånden på kogepladen stadigvæk. Jo mindre egenkapital de unge købere har, jo mindre pris kan de give. Ved at lade penge stå, opnår man en højere salgspris.

Ifølge Jens Norup er der ofte en noget nær fast pris på jorden, hvor bygningerne kan være sværere at prissætte.

- Bygningerne er kun noget værd, hvis der er dyr i og nogen til at passe dem. Så prisen sættes efter hvilken omsætning, der er fremover, forklarer han og påpeger, at ikke alle landmænd har et overskud, der gør, at de har samme muligheder for at hjælpe en nystartet landmand i gang, som Christian Holm Olesen har gjort.

- Konjunkturen har været med Christian. Men han har også tjent penge på køerne løbende. Han har kunne købe den rigtige ejendom, når den kom til den rigtige pris. Det betyder meget. Og vigtigst - så havde han lyst til at hjælpe en ny igang

 

Købte kun maskiner

Som en start købte Nataliya og Slava Kreitor kun maskinerne med deres opsparing og forpagtede bygninger og dyr af Christian Holm Olesen.

- Men vi havde en aftale om købsret og pris, hvis vi havde lyst, fortæller Slava Kreitor, der dog under hele minkskandalen kom til at tvivle på projektet.

- Jeg blev nervøs. Også på om jeg nu kunne løfte opgaven.

- Men med Christians hjælp – både økonomisk og med opbakning, så har vi nu gennemført købet og vi har ikke fortrudt, garanterer Slava Kreitor.

Christian Holm Olesen (th) har haft Slava Kreitor ansat siden 2007.

Christian Holm Olesen (th) har haft Slava Kreitor ansat siden 2007.

Fokus på det man er god til

Der er 150 køer på Balslev Østergaard med en gennemsnitlig mælkeydelse på 10.500 kg EKM. De 76 hektar er forpagtet ud. Udover Slava Kreitor er der ansat en fodermester, ligesom Christian Holm Olesen hjælper til efter behov.

- Det er mere og mere almindeligt, at jorden bortforpagtes, siger Jens Norup og understreger, at det er mere rationelt at koncentrere sig om det, man er god til.

- Markbruget kræver store maskiner og endnu større investeringer. Man kan ikke være 100 procent over det hele, så på denne bedrift er det en klog beslutning, lyder det fra økonomen.

Slava Kreitor fik i 2021 Dansk Jersey Eksports Initiativpris.

Slava Kreitor fik i 2021 Dansk Jersey Eksports Initiativpris.

Har ukrainske flygtninge boende

Siden 11. marts har Nataliya og Slava Kreitor samt deres tre børn haft fire ukrainske flygtninge boende. Derudover bor der to hos deres fodermester.

- Den ene er min søsters datter på 24 år. De tre andre er en kusine og bekendte, fortæller Slava Kreitor.

Han påpeger, at han ikke på nogen måder kunne forestille sig ikke at tilbyde bolig til hans flygtende landsmænd.

- Og da slet ikke, når flere danske familier gør det samme.

- Jeg synes, det er hårdt, at vi er så mange i husstanden. Især fordi de der er her, ikke har deres fokus her hos os, men hos deres familiemedlemmer, der er blevet tilbage i krigen. Men hvad kan vi gøre, spørger han.

To gange har Slava Kreitor arrangeret indsamling i lokalområdet og sendt en lastbil afsted med tøj.

- Det var svært at finde en, der ikke bare ville køre til den polsk/ukrainske grænse, men hele vejen til Kiev, men det lykkedes, siger han.

Slava Kreitor har stadig mor og søster i Ukraine.

Finans