Landbruget har barberet tre-fire milliarder kroner af gælden

2017 blev økonomisk et godt år for de fleste landmænd, der ifølge Seges, samlet set har været i stand til at nedbringe lidt af den store gæld.

Den største fremgang i 2017 er koncentreret hos svine- og mælkeproducenterne, hvor driftsresultatet steg med 1,1-1,5 millioner kroner på en gennemsnitlig bedrift.

Landbrugets samlede driftsresultat i 2017 forventes at ende med et overskud på mellem 5,8 og 6,8 milliarder kroner efter ejerløn. Det er en markant forbedring i forhold til underskuddet på 1,7 milliarder kroner i 2016.Det viser en analyse af 962 landbrugsregnskaber, som Seges har gennemført. Resultatet er før forrentning af landmandens egenkapital.De foreløbige resultater for 2017 viser endvidere, at landmændene i vid udstrækning har reduceret deres gæld. Således anslås heltidsbedrifternes samlede landbrugsrelaterede gæld på cirka 240 milliarder kroner at være nedbragt med 3-4 milliarder kroner, lyder det fra Seges.- Tallene viser, at landmændene har udvist stor ansvarlighed. Overskuddet er primært brugt til at nedbringe gæld og derved gøre bedrifterne mere robuste. Det er særlig vigtigt nu, hvor priserne er kommet ned på et lavere niveau, og det ikke længere er givet, at renterne forbliver historisk lave, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også