Opfordring: Find plads til flere roer
Formanden for Danske Sukkerroedyrkere, Jørn Dalby, opfordrer producenterne til at kigge markplanen 2020 godt igennem. Målet er 33.000 hektar roer – gerne flere.

Jørn Dalby, formand for Danske Sukkerroedyrkere, opfordrer dyrkerne til at finde plads i markplanen til yderligere nogle hektar med roer. Arkivfoto
På lørdag, den 31. august, er det sidste dag for kontrahering af sukkerroer til dyrkningssæson 2020. Og nu opfordrer formanden for Danske Sukkerroedyrkere, Jørn Dalby, dyrkerne til at finde plads til nogle ekstra roemarker. Det sker med baggrund i, at der i år kun dyrkes 29.000 hektar roer mod normalt mellem 33.000 og 35.000 hektar.
- Jeg vil opfordre vores medlemmer til at få kigget en ekstra gang på deres markplaner for 2020, og gerne også for 2021, og se om de ikke kan få plads til nogle roer, og sådan at sukkerfabrikkerne i Nakskov og Nykøbing kan blive udnyttet optimalt. Det er vigtigt for alle parter, også for os dyrkere.
Jørn Dalby udtrykker håb om, at man kan få hævet arealet med roer såvel næste år som i 2021 med 3.000-4.000 hektar eller mere:
I 2019-kampagnen er det samlede konventionelle areal til produktion på 29.000 hektar, mens det tilsvarende areal i 2018 var 33.000 hektar.
Om baggrunden for faldet over det seneste år til 29.000 hektar dyrkede roer forklarer Jørn Dalby, at årsagen er de dårlige sukkerpriser og dermed også dårlige roepriser:
- Vi har jo ikke kvotesystemet mere, markedet er liberaliseret, og så er der blevet produceret for meget sukker i Europa de senere år. Det har medvirket til, at sukkerpriserne er trykket i bund, og det smitter af på roepriserne, som så også trykkes i bund.
Udbud og efterspørgsel
Danske Sukkerroedyrkernes formand erkender, at det ikke længere er helt så attraktivt at have roer, som det var førhen, hvor man havde kvotesystem med garanterede mængder og roepriser.
- Nu er markedet liberaliseret, og det er blevet hverdag på den hårde måde. Derfor kan man nu sammenligne roer med praktisk taget alle andre afgrøder, hvor det er udbud og efterspørgsel, der bestemmer prisen. Det er selvfølgelig sundt nok, og jeg sætter pris på, at det er sådan, det skal foregå, men lige i øjeblikket er roerne klemt, fordi indtjeningen i roemarkerne ikke er, hvad den har været.
Fortsat attraktiv afgrøde
Det er dog Jørn Dalbys og dyrkerforeningens vurdering, at roerne stadig er en attraktiv afgrøde i forhold til alternativer som hvede og byg.
På spørgsmålet om økoroer lyder det fra Danske Sukkerroedyrkeres formand:
- Økoroerne på markerne ser rigtig fornuftige ud i år, og hvor man tidligere visuelt kunne se forskel på en øko- og en konventionel drevet sukkerroemark, så er der i år praktisk taget ingen forskel af se. De ser fine ud, og det er positivt. Samtidig er arealet med økoroer stigende.
Hvis nogle vil købe økologisk sukker, så kommer formanden afslutningsvist med en opfordring: - Køb dansk.
henrik@landbrugoest.dk
tlf. 61 20 67 42