HØST-TOUR
Far og sønner høster 8,5 tons i snit: - Det bliver ikke lige så skidt, som vi troede
Inden regnen trak ind over store dele af landet onsdag, nåede flere landmænd at høste løs i afgrøderne. På Ballegaard ved Fredericia gav bedriftens bedste mark et udbytte på over 10 tons i konventionel hvede.

Udbyttet i den konventionelle hvede ligger på denne mark, der er bedriftens bedste, på den rigtige side af 10 ton pr. hektar. Fotos: Morten Ipsen
Høsttravlheden var stor på bedriften Ballegaard, Torp ved Fredericia, onsdag ved frokosttid, da Effektivt Landbrug kiggede forbi.
Mens tunge skyer drev ind over området, høstede brødrene Markus og Emil Jensen, samt faren Johannes Jensen, på den rigtige side af 10 ton korn pr. hektar i konventionel hvede med sorterne Champion og KVS Dawsum.
- Det er den mark, der har givet klart bedst. Og det er på et godt, regulært stykke med en meter muld øverst, fortæller Emil Jensen.
- Generelt har vi dog høstet 8,5 ton i snit, hvilket er skuffende. Men det skyldes nok den våde vinter og det våde forår. Vi kunne ikke komme ud med gyllen på det tidspunkt, vi ville, og såningen af vårsæden trak ud med 5-6 uger, fortsætter han.
- Men jeg er stadig optimist. Det bliver ikke lige så skidt med udbytterne, som vi troede omkring 1. maj. Det håber jeg i hvert fald.

Onsdag høstede Ballegaard hvede, og torsdag står den måske på såning af vinterraps, lyder det fra Emil Jensen. Han står til daglig med ansvaret for 30.000 øko-høns og 96.000 skrabehøns, men følger også med i markarbejdet.
Mejetærsker har rundet 20 timer
Emil Jensen kigger over på bedriftens nyindkøb, en Claas Lexion 8800 med et 41 fods-sejlskærebord, der netop har rundet 20 timer.
Den nye maskine høster i omegnen af 70-80 ton i timen inklusiv forager, lyder hans vurdering.
Imens kører landbrugseleven Christoffer Boysen og markmanden Thomas Boysen korn fra. Med en vandprocent på under 17 procent kan de køre kornet direkte til en gastæt silo på gården tæt på. Her skal hveden bruges til foder til Ballegaards 96.000 skrabehøns.
- Hveden er ikke stråmoden, men kernerne er fine nok. Og til hønsene er det godt nok, selvom der skulle være lidt grønne kerner imellem, fortæller Emil Jensen.
Han er ikke i tvivl om, at det er nødvendigt at buse på med høsten, så længe vejret er til det. Høstfolket på gården har derfor i dagens anledning udskudt deres frokost.

26-årige Markus Jensen står for planteproduktionen på stedet. Til nytår er det planen, at han skal deltage i et generationsskifte af Ballegaard sammen med sin far og sin storebror.
Generationsskifte
Tunge regndråber begynder da også snart at falde.
- Sådan er det. Vi ville gerne have haft tørvejr indtil den 25. august, men alt i alt er vi nu godt med, lyder det fra Emil Jensen.
Det er hans far Johannnes Jensen, der ejer Ballegaard. Til nytår er det planen, at faderen skal overdrage 45 procent til hver af sine sønner. Inden da forventes en ekstra stald med 60.000 høns at stå klar.
- Det bliver ikke lige så skidt med udbytterne, som vi troede omkring 1. maj. Det håber jeg i hvert fald
Emil Jensen, "Ballegaard", Torp ved Fredericia
32-årige Emil Jensen ejer i forvejen Jensen Øko, som er en økologisk bedrift med 30.000 høns og 200 hektar planteavl.
Emil Jensen er ansvarlig for produktionen i staldene med i alt fem mand. Desuden tager han sig af bedriftens administration. Hans bror Markus Jensen tager sig af marken, bedriftens vedligehold, m.v., sammen med en lærling og en elev.
Faderen Johannes Jensen hjælper til, hvor der er behov for det.

Markmanden Thomas Boysen (tv.) og landbrugseleven Christoffer Boysen havde tjansen med at køre korn fra. Al hveden bliver brugt til hønsefoder.
Såning af vinterraps
Inden regnen for alvor tager fat, hilser Emil Jensen af. I den kommende tid venter blandt andet høst af 30 hektar med konventionelt raps.
Samtidig er forberedelserne til næste sæson i gang.
- Hvis der kommer det regn, de lover, sår vi nok vinterraps i morgen (torsdag, red.), lyder det.

Foto: Morten Ipsen