På jagt efter gode udbytter og knastørt halm

Mens kornudbytterne var gode og vejrudsigten lovede tilstrækkeligt mange dage med tørvejr til at få vårbyggen i hus, har det været halmen, der har bekymret på Store Vognsbæk ved Frederikshavn.

Halm er en meget vigtig del af høsten på Store Vognsbæk. Den nye skårlufter er landet. Jonas Sørensen er glad for flexskærebordet, men et 40 fods med todelt kniv havde været endnu bedre. - Farven på mejetærskeren er ligegyldig. Det er det, der er foran, der holder den kørende, siger Jonas Sørensen.

Da avisen møder Jonas Sørensen på hans og lillebroderen Dannis bedrift, Store Vognsbæk ved Frederikshavn, mangler der stadig at blive høstet godt 200 af de 620 hektar på gården, der også rummer en svineproduktion med 5.700 søer.

De glæde sig over, at de første 20-30 hektar af vinterbyggen har givet flotte udbytter på 7-8 ton, som er en del mere, end der normalt bliver høstet på de kanter og en rapshøst på 4,3 ton pr. hektar også er stemplet som godkendt, er det halmen, der giver de største panderynker på Store Vognsbæk.

For udover foder skal der også høstes varme på markerne.

- Vi fyrer med halmfyr, så vi er meget afhængige af at få noget tørt halm hjem. Og mens udbytterne egentlig har været fine i afgrøderne, så har al halmen indtil nu været klam. Så vi har brugt mange ressourcer på at få luftet skårene, så vi kan få presset noget tørt halm, siger Jonas Sørensen.

- Vi har lært på den hårde måde, hvad det betyder, hvis ikke halmen er knastør. Så går anlægget øjeblikkeligt i driftsalarm, og på en time kan fremløbstemperaturen gå fra 85 til 25 grader, fortæller han.

For at undgå mere panik end nødvendigt, bliver der dog til denne sæson etableret et backup-oliefyr.

- Det gør, at jeg måske kan undgå, at alle mine hår på hovedet bliver grå, men det gør ikke halmhøsten mindre vigtig. 500 kg god halm svarer jo til omkring 250 liter fyringsolie. Så det betyder meget, at vi får nok halm hjem, og det skulle vi altså gerne også nå, inden der kommer regn igen, fastslår han.

Til samme formål ruller der netop en trailer med en ny skårlufter fra Fransgård ind på gårdspladsen, mens avisen er på besøg.

- Udfordringen, når man lufter skårene, er ofte, at den tunge halm alligevel lander nederst samme sted, hvor den blev slynget op fra. Det skulle den nye lufter gerne hjælpe med at løse, så vi kan få tørret halmen fra flere vinkler, forklarer Jonas Sørensen.

Store Vognsbæk I/S

Drives af brødrene Danni og Jonas Sørensen, der er femte generation på gården

620 hektar planteavl med byg, hvede, rug og raps i sædskiftet

Svineproduktion med 5.700 søer, produktion af 110.000 7 kg grise, 90.000 30 kg grise samt 5.000-6.000 slagtesvin

Læs mere om Høst-Tour

Effektivt Landbrug er endnu en gang landmandens tro følgesvend igennem årets høst. Under konceptet »Høst-Tour« tager vi læseren med rundt i hele landet og dækker årets høst. Bliv klar til høst med Effektivt Landbrugs årlige Høst-Tour, hvor vi sætter fokus på vigtige udviklinger og nyheder, du ikke må gå glip af.

Læs mere her

Læs også