Siden 2009 er antallet af danske bedrifter med spisekartofler faldet med 49 procent, og det dyrkede areal er mere end halveret. Samtidig er prisen på spisekartofler steget med 70 procent fra juni 2023 til juni 2024, melder Dansk Statistik.
Den danske kartoffelproduktion står over for store forandringer.
Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik er antallet af landbrugsbedrifter, der dyrker spisekartofler, faldet med 49 procent siden 2009.
I dag findes der 776 bedrifter, der dyrker spisekartofler, mod 1.527 i 2009. Det dyrkede areal er også kraftigt reduceret, fra 15.787 hektar i 2009 til blot 5.648 hektar i 2024 – et fald på mere end halvdelen.
Hvert år stiger landmænds priser på kartofler om sommeren - typisk fra maj måned, hvilket skyldes de relativt dyre, nye kartofler. Efter sommeren plejer priserne at vende tilbage til et niveau under 200 kr. pr. 100 kg, men efter en prisstigning i foråret 2022 ligger kartoffelprisen fortsat over 200 kr. I år har det våde forår betydet en mindre produktion og dermed færre danske kartofler, og det har måske været en medvirkende faktor til prisstigningen på kartoflerne.
Simone Thun, fuldmægtig i Danmarks Statistik
Denne udvikling viser en tendens mod færre, men større bedrifter, hvor små landbrug med under 10 hektar kartoffelmarker er blevet færre, mens der til gengæld er kommet flere store bedrifter med over 200 hektar. Strukturudviklingen i kartoffelproduktionen minder om den, vi ser i resten af landbruget.
Midtjysk kartoffelselskab mangedobler overskuddet i lav europæisk forsyning
Steget 70 procent
Prisudviklingen på spisekartofler fortæller en anden historie. Fra juni 2023 til juni 2024 er prisen, som landmændene får for spisekartofler, steget med hele 70 procent.
I juni 2024 lå prisen på 716 kroner pr. 100 kg, hvilket er en markant stigning i forhold til 421 kroner pr. 100 kg året før. Forbrugerpriserne i supermarkederne har dog ikke fulgt med samme hast, hvor prisen på kartofler kun er steget med 28,7 procent i samme periode, ifølge Danmarks Statistiks forbrugerprisindeks.
Simone Thun, fuldmægtig i Danmarks Statistik, forklarer, at sæsonmæssige stigninger på spisekartofler er almindelige, men at dette års prisudvikling er påvirket af vejret:
- Hvert år stiger landmænds priser på kartofler om sommeren - typisk fra maj måned, hvilket skyldes de relativt dyre, nye kartofler. Efter sommeren plejer priserne at vende tilbage til et niveau under 200 kr. pr. 100 kg, men efter en prisstigning i foråret 2022 ligger kartoffelprisen fortsat over 200 kr. I år har det våde forår betydet en mindre produktion og dermed færre danske kartofler, og det har måske været en medvirkende faktor til prisstigningen på kartoflerne, siger hun i en pressemeddelelse.
Syddanmark overhaler Midtjylland
Samtidig med tilbagegangen i spisekartoffelproduktionen har industrikartofler, der bruges til chips, kartoffelmel og pommes frites, oplevet en kraftig vækst. Arealet med industrikartofler er steget med hele 183 procent siden 2009 og udgør nu 50.154 hektar i 2024.
Antallet af bedrifter, der dyrker industrikartofler, er derimod stort set uændret og ligger på 745 i 2024.
Også læggekartofler har oplevet en vækst i arealet, som er steget med 112 procent fra 4.551 hektar i 2009 til 9.645 hektar i 2024. Antallet af bedrifter med læggekartofler er dog faldet fra 621 til 503 i samme periode.
Særligt Region Midtjylland har oplevet et drastisk fald i spisekartoffelarealet.
Siden 2009 er arealet reduceret med 79 procent, fra 6.169 hektar til blot 1.297 hektar i 2024. Region Syddanmark er nu den største producent af spisekartofler, efter at have overhalet Midtjylland i 2022.