En udvalgt række af de IPM-projekter, som Miljøstyrelsen i år har givet tilskud til, blev i tirsdags præsenteret. De fleste projekter drejede sig om brugen af ny teknik til præcision-, spot- og rækkesprøjtning.
Efter at Miljøstyrelsen i år har givet tilskud til mange nye sprøjter er rækkesprøjtning blevet et hit, så der nu kommer megen ny praktisk erfaring om at sprøjte mellem afgrøderækker.
Det påpeger direktør Morten Lund Olesen, Dansk Landbrugs Management, der driver mere end 5.700 hektar landbrugsjord, fordelt på 12 forskellige ejendomme over det meste af Sjælland heraf en del økologiske.
Han fortæller om sine praktiske erfaringer gennem fire år med rækkesprøjtning på den IPM-dag, som Miljøstyrelsen netop har afholdt på Bygholm Landbrugsskole ved Horsens, hvor en række af årets IPM-projekter blev præsenteret for omkring 100 rådgivere og landmænd.
Mangler forsøg
Rækkesprøjten, som Morten Lund Olesen står ved i maskinhallen, er udviklet af Lemken og har ni lukkede sprøjtekasser til at køre mellem afgrøderækkerne.
Der kan sprøjtes med for eksempel glyphosat mellem rækkerne og lade afgrøderækkerne selv udkonkurrerer ukrudtet i rækkerne.
Fremtiden bliver konstant dataopsamling til præcis brug via AI
- Det er stadig helt nyt med disse avancerede rækkesprøjter og der ligger en stor opgave i at få lavet mange flere forsøg med brugen af dem. Hidtil har det været enkelt personer, som har lavet deres egne forsøg på bedriften.
Den store besparelse i pesticidmængden skulle give mulighed for godkendelse til mindre anvendelse af sprøjtemidler – både nuværende og kommende – samt nedsætte risikoen for resistensudvikling af de få tilbageværende midler.
Masser af ny teknik
- Rækkesprøjtning kan umiddelbart anvendes i afgrøder som sukkerroer, spinat, frøafgrøder, spinat med mere, mens jeg lige nu har svært ved at se økonomi i rækkedyrkning af kornafgrøder, da sprøjten på kun seks meters arbejdsbredde giver meget kørsel over marken.
- Men måske vil resistent græsukrudt i fremtiden også kræve korndyrkning i rækker og glyphosatsprøjtning mellem rækkerne. Faktisk er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der kan rækkedyrkes, slutter Morten Lund Olesen.
Flere af indlæggene på Miljøstyrelsens IPM-dag på Bygholm handlede om rækkedyrkning og de begrænsninger i pesticidforbruget, som rækker kan give.
Desuden har der i år været IPM-projekter med især præcisionsjordbrug, spotsprøjtning og on the go-kameraer i for eksempel PerPlant.