Fynsk godssamarbejde: Vi er klar til at komme i marken

Med konstant fokus på strategien der er lagt, og rettidig forberedelse af maskiner, såsæd og arealer, er Agro Alliancen, der er er driftsfællesskab mellem godserne Egeskov og Ravnholt, klar til at så vårbyg og spinat, så snart jorden er tjenlig – formentlig de sidste dage af marts.

Såarbejdet står lige for døren. Den store Horsch-såmaskine gøres her klar, så den står parat med korrekte indstillinger.

Stedet er godskontoret på Ravnholt Gods. Det er en af de første dage i marts – den første forårsmåned. Tågen ligger imidlertid tykt over markerne, og bringer ikke associationer frem om forårsklare marker og såmaskinernes lette kørsel hen over lys, tør jord.

- Men det skal nok komme, lover direktør Bo Jensen og garanterer, at alle mand og maskiner er klar, så snart jorden er. Endvidere bliver såsæden leveret i god tid der, hvor den skal benyttes, så der ikke skal bruges ressourcer og tid på fragt.

Derfor påregnes det hos Agro Alliancen, der er et driftsfællesskabet for Ravnholt og Egeskov godser, at begynde såningen af vårbyg og spinat sidst i marts.

630 hektar vårbyg

- Vi skal så 630 hektar vårbyg og 25 hektar spinat. De øvrige hektar klarede vi i efteråret, fortæller direktøren, og nævner, at Horsch-såmaskinen de seneste dage har fået den sidste klargøring.

- Vi sår korn og græsudlæg på hver anden sårække og i forskellige dybder, ligesom vi har været markerne rundt på ATV’en og nøjagtigt opmålt alle markgrænserne. Så er vi sikre på, at såmaskinen har en præcis linje at åbne og lukke for gødning, korn og græsfrø.

- Vi skal jo gerne minimere overlap og spild af gødning og såsæd, lyder det fra direktøren, der i februar ansatte ny driftsleder til markarbejdet. Et job, han tidligere selv varetog.

Fokus på strategi

- Vi har ansat en dygtig mand, Sebastian, der er kommet rigtigt fint fra start. Dermed kan jeg selv koncentrere mig mere om de overordnede linjer, som det er så utroligt vigtigt, at man har helt styr på.

Bo Jensen understreger, at han mener alle landbrug, uanset størrelse, bør lægge en strategi og følge den.

- For at udvikle os og hele tiden blive bedre, mener jeg, at man bør sætte sig mål, der er ambitiøse og udfordrende, samtidig med, at de er målbare, så der jævnligt kan følges op.

- Alt andet er, som at køre et tog uden skinner. Man skal vide, hvor man er, og hvor man er på vej hen. Og så skal man samtidig mærke efter, og sikre sig, at man kan se sig selv i de forskellige mål. Ellers duer det ikke.

Vil være blandt de bedste i Danmark

Som overordnet mål har Agro Alliancen, at det skal være en bedrift, der er attraktiv at overtage for kommende generationer af godserne bag.

- Målbart vil vi være blandt de bedste landmænd i landet målt ud fra Patriotisk Selskabs benchmarking, samt reducere vores omkostninger yderligt for hvert år.

- Derudover vil vi være en attraktiv arbejdsplads, der har fokus på det bæredygtige, så vi kan tiltrække den allerbedste arbejdskraft, og vide, at vi har gjort vores bedste. Så når vi står foran spejlet om aftenen efter endt arbejdsdag, skal vi kunne se os selv i øjnene.

Vil gerne vækste

- Hvis man om nogle år ser os her i Agro Alliancen som et naturligt forbillede for fremtidens landbrug, så er vi lykkedes rigtigt godt, siger Bo Jensen.

- Men vi skal altid have os selv med i arbejdet. Alle skal føle sig set og hørt og vide, at de er værdsat i deres arbejde, og så skal vi hver dag kunne stå inden for de beslutninger, der bliver taget.

- Vi har sat os et mål om, at vi gerne vil vækste, for ad den vej at forbedre økonomien og øge mulighederne for interessant udvikling teknologisk, afgrødemæssigt, maskinmæssigt og personligt. Men vi skal ikke vækste for en hver pris. Der skal være en tydelig gevinst på bundlinjen, og det skal føles rigtigt, påpeger direktøren.

Strategitjek hver måned

Og umiddelbart er virksomheden godt på vej.

Strategien, der både indeholder økonomiske, sociale og grønne mål, følges, og værdier som ligeværdighed, rettidighed, ansvarlighed og stolthed understøtter hver dag de beslutninger, der tages i virksomheden.

- Vi er omkring strategien hver måned, og holder hele tiden fast i, at det er det her, vi vil. Samtidig har vi også fokus på at hente inspiration fra andre, og er ikke bange for at tænke i nye initiativer, selvom nogen måske på forhånd er af den mening, at noget sådant ikke kan lade sig gøre.

Proteinafgrøder

- Vi har for eksempel altid fokus på afgrødesammensætningen i vores sædskifte og vil gerne have nye afgrøder ind, for at have en bredere pallette.

Bo Jensen benytter sig ofte af det, der kaldes et Advisory Board, hvor flere eksperter inden for et givent område mødes, og brainstormer inden for emnet. Her er fokus til kommende møde proteinafgrøder.

- Der er ingen tvivl om, at proteinafgrøder er kommet for at blive, og at interessen for dem de kommende år højst sandsynligt bliver meget større. Så her skal vi i gang med tanker omkring, hvorvidt det er noget, vi skal være med til. Og i fald, hvordan vi lykkes med det. Det er meget spændende, siger han.

Først i fødekæden

Agro Alliancen har specialiseret sig i dyrkning af græs og kløverfrø samt fremavl af hvede og byg.

- Min helt generelle grundtanke er, at vi skal være først i fødekæden, forstået på den måde, at vi gerne vil lave noget, andre skal bruge, som for eksempel fremavl. Jeg tror på, at det giver en merpris og en afsætningssikkerhed. Og indtil videre har det vist sig at være den rette vej for os.

Andelen af raps i sædskiftet bliver der de kommende år skruet ned for.

- Vi har været gode til raps, men vi er ved at være der nu, hvor der skal en anden afgrøde ind, der kan rydde op i græsset. Så her skal vi have tænkt på nogle muligheder fremadrettet, siger Bo Jensen.

Ellers er afgrødevalget for en stor del af arealet givet, da meget frøgræs allerede er udlagt i byggen.

 

Agro Alliancen

  • Agro Alliancen blev indgået mellem Egeskov og Ravnholt godser i 2017
  • Bedriften omfatter et markbrug på 2.630 hektar, hvoraf der dyrkes 2.465 hektar. Det er 472 hektar mere end sidste år

Læs også