Frygtet japanbille fundet i Schweiz

Tyske landbrugsmyndigheder er på vagt i disse uger, efter at der er blevet fundet en invasiv japanbille i den schweiziske by Basel nær den tyske grænse.

Japanbillen, der kan gøre stor skade på landbrugsafgrøder, er fundet i Basel. Foto: Wikimedia

Et fund af den invasive billeart, japanbillen, i den schweiziske by Basel har fået de tyske landbrugsmyndigheder på stikkerne.

Får insektet lov at sprede sig, så kan det nemlig potentielt ødelægge græsplæner, marker og enge, advarer eksperter ifølge Ritzau.

Billerne har nemlig i Tyskland, og dermed også Danmark, hvis det skulle komme så vidt, ikke nogen naturlige fjender, og kan dermed forårsage stor skade på afgrøder.

Fundet af japanbillen i Basel blev gjort i midten af juli nær byens fragtcentral.

Schweiziske miljømyndigheder mistænker, at billen ankom til byen, skriver Ritzau, som en »blind passage« på en fragtlast fra området omkring søen Lago Maggiore i Italien og Schweiz, der i forvejen er plaget af insektet.

Landbrugsstyrelsen i Danmark beskriver på sin hjemmeside japanbillen som »et af de værste skadeinsekter på haveplanter«.

10-13 millimeter lang

Billen er metalglinsende, grøn med brune dækvinger. På siden af bagkroppen har den 5 mindre pletter med hvidlige hår og en tilsvarende større plet på bagkroppens spids. Billen er 10-13 millimeter lang.

På sin hjemmeside forklarer Landbrugsstyrelsen, at japanbillens gnav begynder som huller i blade af løvfældende træer og buske samt urteagtige planter men udvikler sig ved kraftige angreb så kun ribberne står tilbage.

Frugter angribes også. Larven, der lever under jorden, gnaver på rødderne, og gnavet kan medføre nedvisning af mindre planter for eksempel jordbærplanter.

Man skal kontakte Landbrugsstyrelsen, hvis man finder arten i Danmark.

Læs også