Græsukrudt i tidligt såede marker

De tidligt såede marker skal behandles mod græsukrudt i denne uge. Kommer temperaturen ned, kan der anvendes Prosulfocarb. Før det bør man køre med Mateno Duo eller DFF.

- Hos Vestjyllands Andel har vi aldrig leveret så meget udsæd til tidlig såning som i år. Og som konsulent får det selvfølgelig alarmklokkerne til at ringe i forhold til græsukrudt, siger produktkonsulent Peter Ditlevsen og påpeger, at det skønne sensommervejr i den forgangne uge ikke er en positiv medspiller på det punkt.

- De mest effektive midler vi har til rådighed i forhold til græsukrudt, må ikke sprøjtes ud med det vejr, vi netop har haft, siger han og glæder sig over, at vejrudsigten lover koldere temperaturer.

- Efter weekenden ser det ud til, at temperaturerne begynder at arbejde med os. Får vi samtidig noget vand, så opnår vi en langt bedre effekt af jordmidlerne. Det er tørt derude lige nu.

Sprøjt mod græsukrudt i stadie 10

Græsukrudt i vintersæd skal sprøjtes i stadie 10 til 11, lige når de første sprøjtespor er synlige. Ifølge Peter Ditlevsen, ser det ud til at blive i kommende uge.

- I hvede er ønsket at køre en samlet behandling med Prosulfocarb og Mateno Duo. Men ser vi græsukrudt allerede nu, er vi nødt til at splitte behandlinger op, siger Peter Ditlevsen.

- Der hvor kornet er kommet op, anbefaler vi, at der sprøjtes med Mateno Duo eller DFF, da disse midler ikke er så flygtige som Prosulfocarb.

- Prosulfocarb må først anvendes, når vi har lavere temperaturer, og er ukrudtet der allerede, kan vi ikke vente på det, understreger han.

Aftensprøjtning i næste uge

Er der endnu ikke synligt ukrudt i hvedemarkerne, anbefales en aftensprøjtning i næste uge med Prosulfocarb, da der om aftenen er de laveste temperaturer, vindstille og højere fugtighed, hvilket får midlet til at binde sig bedre til jorden.

- Kør med en vandmængde på 250 liter pr. hektar og store dråber, lyder anbefalingen.

Det er vigtigt at få sat doseringen rigtigt, når det drejer sig om de forskellige græsukrudtsarter.

 

Umulig bekæmpelse i foråret

Ved væselhale skal doseringen op, da bekæmpelse i foråret stort set er umulig.

Rajgræs og Italiensk rajgræs anbefaler Peter Ditlevsen bekæmpes med 1,5 liter Boxer plus lidt Mateno Duo. Også her ses stigende resistens mod bekæmpelsesmidlerne, og effekten er størst ved efterårsbekæmpelse.

Ved tidligt sået vinterrug- og byg lyder rådet;

- Kom afsted nu. Mateno Duo nu og Boxer senere. Behandlingen skal splittes.

Læs også