Stor interesse: FRDK vil have 1.000 nye medlemmer

Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark har lagt en ny strategi for vækst. Timingen er helt rigtig, for de pløjefrie systemer er populære som aldrig før, vurderer foreningen.

- Vi var helt overvældede, men den store tilslutning viser også bare, at vi rammer noget, der er helt i tidens ånd blandt såvel befolkning og landmænd, siger formand Henrik Terp.

Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark (FRDK) har i mere end 20 år arbejdet for at fremme den pløjefri dyrkning og conservation agriculture i Danmark. Der er i dag lidt over 600 medlemmer, men tiden er inde til, at foreningen for alvor skal vokse. Det mener formand, Henrik Terp.

- De dyrkningsmetoder, vi står for, er på samfundets dagsorden, fordi vi i den grad er klimaleverandører i kraft af vores evne til at tilbageføre CO2 til jorden. De er desuden miljørigtige og har en gavnlig effekt på biodiversiteten, og samtidig er de en økonomisk gevinst for landmanden, siger formanden.

Hen over sommeren 2021 har foreningens bestyrelse udarbejdet en strategi, som skal gøre foreningen endnu mere synlig og skaffe flere medlemmer. Målet er 1.000 nye medlemmer inden 2025, og at omsætningen i ShopFRDK, der forhandler efterafgrødefrø med mere, skal øges væsentligt.

Stor interesse fra landmændene

FRDK oplever allerede, at landmændene er meget interesserede i dyrkningsformerne uden plov. Sammen med Seges har foreningen netop igangsat dannelsen af nye erfa-grupper for landmænd, der er enten interesserede i pløjefri dyrkning eller conservation agriculture. Der kom 160 tilmeldinger.

- Vi var helt overvældede, men den store tilslutning viser også bare, at vi rammer noget, der er helt i tidens ånd blandt såvel befolkning og landmænd, siger Henrik Terp.

Landmændenes interesse kom også til udtryk på Seges’ Plantekongres, der blev afviklet for nylig. Blandt årets webinarer var topscoreren webinaret »Conservation Agriculture -resultater fra nye forsøg«, hvor FRDKs projektchef Hans Henrik Pedersen gennemgik erfaringer og resultater med conservation agriculture på fire bedrifter.

Det næstmest populære webinar omhandlede også conservation agriculture og brugen af glyphosat, og her var Erik Sandal, pløjefri rådgiver og medlem af bestyrelsen i FRDK, en af indlægsholderne.

- Rigtig mange landmænd oplever store besparelser i forbindelse med at gå over til pløjefri dyrkning eller conservation agriculture, og det er også en del af forklaringen på den stigende interesse. Senere kommer sidegevinsterne som en frugtbar og veldrænet jord samt den øgede biodiversitet, siger Henrik Terp.

 

Læs også