Nordic Microbes arbejder med bakteriestammer, de såkaldte biostimulanter. Et af produkterne, SeedSpeed, kan gøre bundet fosfor og kalium tilgængeligt for planten, hvilket kan give planten en bedre start.
Nordic Microbes er en to og et halvt år gammel dansk virksomhed, som startede under navnet Bioomix. Virksomheden holder til på Fyn og arbejder med bakteriestammer til brug i planteavlen.
- Det er gået ret stærkt med vores vækst. Vi er oppe på at have over 1.200 kvadratmeter laboratorium, kontor midt i Odense, egen testmark og så er vi 19 medarbejdere og er faktisk ved at ansætte to mere, fortalte CCO Mads Asbild på et planteavlskursus ved Agri Nord i Aalborg.
Grunden til, at det går så stærkt for virksomheden er, at området omkring biostimulanter i den grad har fået fokus. Ikke alene i branchen, men også i investormarkedet.
- Vi har valgt at gå all in, vi sætter pengene i spil hurtigt. Vi kan godt mærke, det er nu, der skal findes nogle alternativer, og derfor skal vi give den fuld gas, forklarede Mads Asbild.
Omfattende testarbejde
Det første produkt, virksomheden kunne præsentere, er SeedSpeed, som blev lanceret i januar sidste år.
- Vi har udviklet en teknologi, der gør det muligt, relativt hurtigt og præcist at finde jordbakterier, forklarede Mads Asbild.
Bakterierne bruges som en form for »bejdsning«.
- Når vi har valgt nogle bakteriestammer ud, som vi kan se, har et potentiale og kan gøre noget godt for de funktioner, vi leder efter, så opformerer vi dem via bioreaktorer i sukkerholdige væsker, som typisk kommer fra melasse, gærekstrakt eller andre restprodukter og så får vi det her produkt, som lige nu er i en flydende tilstand, som vi bruger til frøbehandling.
Fra start har Nordic Microbes testet produktet på deres testmark. Når resultaterne har været tilfredsstillende, er produkterne yderligere testet, for eksempel ved VKST eller AgroLab og i sidste ende er det blevet taget med ud til landmændene.
Påvirkning i de første stadier
SeedSpeed er en frøbehandling lavet af bakterier.
Bakterierne er gode til at opløse bundet fosfat og kalium.
- Som i ved, så findes der rigtig meget af det på de danske marker. Nogle marker har fosfat til 100 år, men det er bundet og det har generelt en tendens til at binde sig ret hårdt til jern og kalcium, forklarede Mads Asbild.
SeedSpeed går ind og opløser bindingerne, så fosfor og kalium bliver tilgængeligt for planten.
- Her har vi mulighed for at give planten en påvirkning i de allertidligste faser, forklarede Mads Asbild.
Overvægt af gode bakterier
Mads Asbild oplever rigtig positive resultater med SeedSpeed.
- Det vi ser, er højere og bedre fremspiring, kraftigere planter fra start, flere sideskud og ofte et højere udbytte.
- Og det giver egentlig ret god mening, siger Mads og forklarer, at der helt naturligt sidder flere forskellige slags bakterier på planten, både nogle, som er gode for den, nogle, som er ligegyldige og nogle, som kan være skadelige.
- Det vi sikrer her er en overvægt af bakterier, som har en fornuftig symbiose med planten og som formerer sig og breder sig i takt med, at planten vokser, forklarerede Mads Asbild, som også oplever positive effekter under jorden. Blandt andet et større og dybere rodnet.
Visuel start i marken
Mads Asbild oplever, at effekten af SpeedSeed i starten vil være meget visuel.
- Lige i fremspiringen og de første faser af plantens liv, der ser vi tit en meget stor forskel. Både i antal og størrelse på planterne, men også i klorofylindholdet og forskellige andre ting. Men igen, ved at hjælpe planten med yderligere fosfat og kaliumoptag i den tidlige fase, det bør give den her effekt. Og det ser vi heldigvis også.
Produktet er primært testet i vårbyg, vinterhvede og havre.
- Ved majs og også hestebønner, som har et stort fosfor-behov giver det god mening, at den får et boost i starten, så planten bibeholder den fordel gennem hele vækstsæsonen.
Nordic Microbes går nu i gang med yderligere test i majs og kartofler.
Aktiv fra start
De bakteriestammer, virksomheden bruger lige nu, er fra den lerholdige jord på Fyn.
- Vores teknologi til at finde de her bakterier er nøglen til at finde nogle af de bedste danske bakterier, som derfor fungerer ret godt under de såtemperaturer, vi har i Danmark.
Bakterierne testes typisk ved 7-8 graders jordtemperatur, hvor den har vist sig at være aktiv fra start.
- Det er ikke fordi, den dør ved lavere temperaturer. Det er en dansk bakterie, som er tilpasset det danske klima. Men vores skal gerne have sin periode ved fremspiringen. Derfor er det vigtigt, den er aktiv der. Men de fleste bakterier vi arbejder med her, falder lidt i aktivitetsniveau, når temperaturen bliver lavere. De går i en form for dvaletilstand, forklarede Mads Asbild.
Kræver yderligere udvikling
Nordic Microbes er meget bevidste om, at hele området omkring biostimulanter kræver yderligere udvikling. For der foreligger en masse interessante resultater, men også stadig meget, man ikke ved.
- Det jeg hører mest, når jeg er ude er, »hvad kan det der hokus-pokus?« og det kan jeg faktisk godt forstå, for det er dels noget, der er ret videnskabeligt, men det er selvfølgelig også noget, som kræver yderligere udvikling. Det er der ingen tvivl om.
- Nu har vi valgt en vinkel, som er lidt anderledes end de andres. Og det tror jeg sådan set er fint nok, så får man brugt de her biostimulanter med lidt forskellige indgangsvinkler, og det tror jeg også er vejen frem, sagde Mads Asbild.
- Det kan godt være om nogle år, at vi står med nogle produkter, som er lige præcist tilpasset sandet jord i Vestjylland til vinterhvede, men der er vi ikke endnu, så der er stadig noget testarbejde, som pågår, forklarede Mads Asbild.
Søger testpartnere
SeedSpeed sælges via grovvarerselskaber eller direkte til landmanden i samarbejde med Gl. Buurholt. Lige nu til hestebønner og de store kornsorter.
- Men jeg vil helt klart opfordre til, at hvis man er nysgerrig på det her og godt kunne tænke sig at se, om det her kan gøre noget godt for fremspiringen af andre sorter, så er vi i den grad lydhøre og interesserede i nogle testpartnere, det er klart, sagde Mads Asbild, som også løftede sløret for, at virksomheden lige nu også arbejder med et kvælstofbindende biostimulant.
- Når vi har valgt nogle bakteriestammer ud, som vi kan se, har et potentiale og kan gøre noget godt for de funktioner, vi leder efter, så opformerer vi dem via bioreaktorer i sukkerholdige væsker, som typisk kommer fra melasse, gærekstrakt eller andre restprodukter og så får vi det her produkt, som lige nu er i en flydende tilstand, som vi bruger til frøbehandling.
Mads Asbild, CCO ved Nordic Microbes