Optimér dine afgrøder med dræn, der virker

Det er vigtigt at huske på, at en tidlig indsats og planlægning kan være afgørende for at minimere risikoen for vandskader på dine marker.

Vores mål er ikke kun at identificere de nuværende problemområder, men også at forudsige potentielle risikoområder, der kunne blive udfordringer i fremtiden, især hvis vi står over for lignende vejrmæssige udfordringer. Foto: Jesper Hallgren

Af forsøgsmedarbejder Peter Neistskov Jensen, LandboNord

Som driftsleder i landbruget og senere planterådgiver her i LandboNord har jeg set på første hånd, hvordan velfungerende dræningssystemer kan være afgørende for markens sundhed og afgrødeudbyttet. I lyset af de seneste vejrmønstre, især efter et ekstraordinært vådt efterår og vinter med rekordnedbør, er det blevet tydeligere end nogensinde, at en effektiv vandhåndtering er vigtig.

Her i Nordjylland lider mange marker i øjeblikket under store mængder nedbør, hvilket ikke kun påvirker afgrødernes vækst negativt, men også stiller større krav til eksisterende drænsystemer. Det er her, en grundig evaluering af din dræningsstrategi kommer ind i billedet. Vedligeholdelse af dræn og en strategisk placering i marken er afgørende faktorer, der kræver opmærksomhed. Men hvordan sikrer du, at du har det fulde overblik over dine dræn, især dem der er ældre eller måske ikke dokumenteret ordentligt?

Markbesøg kan gøre en positiv forskel

Det er her, en dialog med en specialist kan gøre en forskel. I LandboNords PlanteRådgivning er det vores erfaring, at markbesøg i foråret kan gøre en positiv forskel for dig som landmand. Ved at besigtige dine marker, kan vi sammen identificere de områder, hvor vandophobning forårsager skader, og diskutere de bedste løsninger til at forbedre dræningen.

Det er vigtigt at vurdere, om dit drænsystem er i topform. Det kan for eksempel være, at vandet slet ikke kan komme ned til drænene. Der kan være på grund af strukturskader i marken efter tung trafik i det våde efterår, hvor jorden er pakket så hårdt sammen, at vandet ikke kan trænge igennem.

Hvis der er problemer med overfladevand, som samler sig på marken, kan vi undersøge, om det er muligt at få marken planeret, så der ikke er lavninger, som kan holde på vandet. Det kan også være, at overfladevandet kan ledes væk ved at bruge en grøbelplov, som laver en lille rende, der kan lede vandet væk.

I min rådgivning har vi også mulighed for at integrere moderne teknologier såsom droneflyvning for at give en mere detaljeret og præcis vurdering af markernes tilstand. Dette kan være en værdifuld indsats for at kortlægge de mest problematiske områder og udarbejde en handlingsplan.

Vær et skridt foran

Vores mål er ikke kun at identificere de nuværende problemområder, men også at forudsige potentielle risikoområder, der kunne blive udfordringer i fremtiden, især hvis vi står over for lignende vejrmæssige udfordringer. Ved at få et markbesøg ind i kalenderen får du mulighed for at være et skridt foran og sikre, at dine dræningsstrategier er optimale for at støtte et sundt afgrødeudbytte.

Men uanset hvor gode dine dræn er, så duer de ikke, hvis vandløbene, som skal lede vandet væk, ikke bliver vedligeholdt med grødeklipning og oprensning. I LandboNord har du også mulighed for at trække på vores MiljøRådgivning for at hjælpe i en faglig dialog med myndighederne.

Det er vigtigt at huske på, at en tidlig indsats og planlægning kan være afgørende for at minimere risikoen for vandskader på dine marker – især hvis du har højværdiafgrøder på dine udsatte marker. Vores samtaler på marken omkring afgrødernes etablering, forventninger til den kommende vækstsæson og potentielle indsatsområder er nøglen til en vellykket sæson.

Læs også