Knap 50.000 kroner pr. hektar i indtjening på engrapgræs

Tre frøavlere blev hædret af avlerforeningen til frøfirmaet DSV Frø for rekordhøje økonomiske udbytter i deres frømarker.

Ved de netop afholdte valgforsamlinger i Avlerforeningen til DSV Frø Danmark kunne formanden, Erik Lundgreen, Faaborg, overrække tre diplomer til DSV-frøavlere, som havde opnået særligt højde økonomiske udbytter i deres frømarker i 2018.

 

Årets DSV-avler øst

Øst for Storebælt gik prisen som Årets DSC Frøavler til Kai Madsen, Hejningevej ved Slagelse, som havde opnået et økonomisk resultat i sin Liflex hvidkløver på 25.881 kr./ha.

Formanden påpegede ved overrækkelsen, at Kai Madsen er en meget loyal frøavler, som har dyrket frø til DSV/Hunsballe Frø siden 1976.

- Han driver 150 hektar med hvede, byg, roer, vinterraps og frøgræs, hvor han gennem årene har dyrket hvidkløver, engrapgræs og rødsvingel – altid med gode solide udbytter og en høj teknisk kvalitet.

- Specielt hvidkløver har bidraget med høje udbytter og rigtig flotte kvaliteter. De sidste 5 års gennemsnit er på 745 kg normalkvalitet med et svind på 10 procent i gennemsnit. Årets resultat er på 934 kg og et ekstraordinært lavt rensesvind på kun 5,8 procent. Det giver en bruttoomsætning på 25.881 kr./ha.

- De flotte resultater kan beskrives med to ord: Godt håndværk!  Kai er meget omhyggelig med etableringen af sine afgrøder og er altid på forkant med den næste opgave, der venter.

- Han er god til at time skårlægning og høst af hvidkløver, hvilket de høje udbytter og de lave rensesvind jo med al tydelighed viser, sluttede formanden.

 

Årets DSV-økolog

2018-prisen for højeste økonomiske udbytte ved økologisk frøavl gik til Stinelund Landbrug I/S, Døllefjeldevej ved Sakskøbing ved Ulrik Damgaard Høegh.

Stinelund Landbrug I/S startede omlægningen til økologi i 2015, og i dag er der 130 hektar omlagt og yderligere 22 hektar er undervejs. Ulrik Damgaard Høegh og hans far er midt i et generationsskifte, hvor første halvdel blev foretaget pr. 1. januar 2017.

Sædskiftet består i øjeblikket af hestebønner, ærter, vårbyg, vinterbyg, roer, engrapgræs, spinat, quinoa, juletræer og vindyrkning.

Ulrik avler økologisk engrapgræs, Limagie. Sorten gav et udbytte på 281 kg/ha som første års mark i 2017, og har i 2018 givet det højeste udbytte blandt samtlige Limagie-avlere – 968 kg normalkvalitet pr. ha og samtidig en høj teknisk kvalitet. Et meget flot resultat!

Frøet er afregnet til en fast pris på 50 kr./kg, så høst 2018 har givet en omsætning på hele 48.400 kr./ha.

Formanden understregede ved overrækkelsen, at det kræver i bogstavelig forstand et rigtigt godt håndværk at opnå så god en kvalitet i økologisk engrapgræs.

- Der har været brugt mange timer med hakkejernet, og endvidere har marken været svitset med en gasbrænder. Til foråret bliver der lagt 12 hektar engrapgræs Liblue ud i bestående vinterhvede og hestebønner.

- Ulrik er en meget engageret og nysgerrig landmand, som virkelig brænder for erhvervet. Han er ikke bange for at tage nye udfordringer op, og det er altid en fornøjelse at diskutere de faglige tiltag med Ulrik, understregede Erik Lundgreen.

 

Årets DSV-avler vest

I det vestlige Danmark gik prisen for højeste økonomiske udbytte til Søren Buus Andersen, Steffenhøj nær Brønderslev.

Han har i år dyrket sorten Pomtrado, som er en tetraploid sildig alm. rajgræssort.

Marken har givet et udbytte på 1.789 kg renvare pr. ha. Pomtrado er a conto afregnet til 11,24 kr./kg, og det giver et bruttoudbytte på 20.108 kr./ha.

Marken blev i år vandet gentagne gange, vækstreguleret tre gange og høstet i to omgange, alt i alt en stor indsats som så blev belønnet med et meget højt udbytte.

Formanden Erik Lundgreen oplyste, at Søren Andersen driver gårdene på 390 hektar i samarbejde med sin far Ole Andersen. De er begge engagerede og dygtige landmænd.

- Søren er også en dygtig smågriseproducent med en besætning på 1.300 søer. Desuden dyrker han både stivelses- og læggekartofler, hvede, raps og vårbyg.

Læs også