bannerPos

Landmænd så på skrælpløjning

Plovekspert og maskinhandler Jens Iversen demonstrerede skrælpløjning og såning af efterafgrøder i én arbejdsgang for de fremmødte.
12-08-2020 10:20

35 landmænd brugte en formiddag hos Elsnab Landbrug I/S i Vendsyssel for at se nærmere på skrælpløjning.

Selvom vejrudsigten sagde høst, fandt 35 landmænd og andre interesserede alligevel til demonstration af skrælpløjning, som Agri Nord tirsdag afholdt hos Elsnab Landbrug I/S i Ulsted i Vendsyssel.

Skrælpløjning er en disciplin, hvor ploven indstilles til kun at pløje i halv dybde, så landmændene hurtigt kan få etableret deres efterafgrøder – især hvis de kan så efterafgrøderne i samme arbejdsgang.

- Det er især interessant her i Nordjylland, hvor det kan være svært at nå at etablere efterafgrøderne, siger økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Metoden gør, at efterafgrøderne etableres godt og kommer hurtigt i gang.

- Man får et godt såbed til efterafgrøderne, fordi man lige får iltet jorden og sat gang i omsætningen af planterester. Det betyder, at der frigives næringsstoffer som kvælstof, fosfor og kalium, der er god næring til efterafgrøderne, forklarer Thomas Vang Jørgensen.

I sidste uge havde Agri Nord etableret en forsøgsparcel med efterafgrøder, der var sået efter en skrælpløjning, og det var en tilfreds økologichef, der kunne vise 10 centimeter lange spirer frem ved dagens demonstration.

Demonstration

Jens Iversen, der er ekspert i indstilling af plove, demonstrerede skrælpløjning med en skrælplov af mærket Ovlac med både såudstyr og pakker. Derudover viste han, hvordan man indstiller en almindelig plov til skrælpløjning.

Der findes kun én anden skrælplov på det danske marked, og det er en Kverneland-plov, som Farmas demonstrerede.

Økologer kan også bruge skrælploven som et værktøj til ukrudtsbekæmpelse, oplyser Agri Nord.

mip

Forlæng tilladelser til produktion i særlige tilfælde

Det skal være muligt at forlænge produktionstilladelser, så producenter under ekstraordinære omstændigheder kan lukke ned for produktion uden at skulle risikere, at de ikke kan åbne for den igen, når tiderne bliver bedre, mener miljøudvalgsformanden i LandboNord.

Blå blok indkalder til samråd om minivådområder

Det går alt for langsomt med at få godkendt ansøgninger om minivådområder, mener blå blok, der nu kalder fødevareminister Mogens Jensen (S) i samråd.

Ny uddannelse til bestyrelsesmedlemmer

Danmark har fået sin første uddannelse målrettet bestyrelsesmedlemmer i andelsselskaber og lignende virksomheder. Det første hold er netop udklækket.

Jagt på et spøgelse

Hvor der ikke sås vintersæd, skal der sås efterafgrøder – undtagen ved sent optagne rodfrugter. Det er landbrugets bedste middel til at jage det politiske kvælstof-spøgelse på flugt, mener næstformanden i Bæredygtigt Landbrug.

Dyrenes Beskyttelse går i krig mod minkindustrien

Debatten om dyrevelfærd raser på blandt andet minkområdet. Nu kræver Dyrenes Beskyttelse, at minkindustrien bliver udfaset i Danmark.

Bedriftsbesøg om det gode håndværk

Der var et inspirerende bedriftsbesøg hos familien Hansen ved Lintrup forleden, hvor Syddansk Kvæg i samarbejde med SLF havde inviteret til en snak om gode vaner i stalden samt lav dødelighed og høj ydelse blandt gårdens dyr

Guld kan være en fornuftig investering

Det kan være fornuftigt at have guld med i investeringsporteføljen, vurderer en analytiker.

Diarré-udfordringer løst med vaccine

Det koster både bundlinje og arbejdsglæde, når fravænningsdiarréen florerer i klimastalden. Løsningsforslagene er mange og effekten forskellig fra besætning til besætning. Svinefagdyrlæge Jens Sørensen fra Danvet har dog erfaret, at vaccination mod E. coli både kan redde griseliv og forhindre økonomiske tab.

Tyskland: Afrikansk svinepest påvist langt fra det truede område

Der er fundet ASF i et vildsvin i Brandenburg langt fra det definerede truede område. Således er der nu påvist 37 ASF-tilfælde i Tyskland. En endelig bekræftelse afventes stadig.
Side 1 af 1933 (38648 artikler)Prev1234567193119321933Next