bannerPos

Tankevækkende sådyst

Chefkonsulent hos KHL, Anders Smedemand Musse, bød velkommen til Sådysten 2019, hvor 15 forskellige såmaskiner fremviste såteknik og evner i både pløjet og ikke-pløjet jord. Fotos: Henriette Lemvig

AF: HENRIETTE LEMVIG

FAGJOURNALIST
13-09-2019 14:58
Godt 400 landmænd havde i går mulighed for at se 15 såmaskiner i aktion, da KHL inviterede til »Sådyst« med maskiner, der såede efter principperne i både no-till og i pløjet jord.

Torsdag var mere end 400 interesserede landmænd samlet til »Sådyst« på jorde nær Kolding.

Flere var mødt op, fordi de overvejer køb af ny såmaskine og her havde en unik mulighed for at se 15 såmaskiner i direkte duel- både efter principperne i no-till og efter pløjning. Andre for at følge med i nyheder og alle for at blive klogere, mere oplyste og få udfordret vanens magt.

- Med det vejr vi har haft, får vi tydeligt set, hvordan alternativet til ploven (no-till, red.) klarer sig under ugunstige forhold, lød det fra Anders Smedemand Musse, chefkonsulent hos Kolding Herreds Landbrugsforening og manden bag arrangementet.

Alsidig maskine

Og flere steder i løbet af formiddagen, hvor de forskellige såmaskiner såede uden forudgående pløjning, viste udfordringerne sig.

En af de maskiner, der dog imponerede mange, var Weavings model GD6001T. Her lød flere af kommentarerne, at den klarede det våde vejr godt.

- Vi kunne da godt have ønsket os det lidt mere tørt, sagde Jens Sørensen, der fremviste maskinen.

- Men modsat er det også i sådanne udfordrede marker, at vi virkelig kan vise, hvordan Weaving kan køre i alle konditioner. Den er alsidig og tilpasser for eksempel sådybden efter jordoverfladen. Det vil sige, at vi får en ensartet sådybde, også selvom vi sår ned i et sprøjtespor, lød det fra Jens Sørensen.

Også vedligeholdelsesomkostningerne blev kommenteret.

- Vi holder os på omkring 20 til 35 kroner pr. hektar i vedligehold og et dieselforbrug på seks liter, så det er vi meget tilfredse med, lød meldingen til de mange interesserede landmænd.

Udfordrende forhold

Anders Smedemand Musse uddybede, at der siden 20. august er kommet i omegnen af 125 mm vand på arealerne.

- Men jorden har heldigvis ikke været fyldt op. Samtidig hjælper det jo betragteligt, at vi arbejder på en gammel frøgræsmark, sagde han, og indrømmede i samme åndedrag, at det med onsdagens omkring 20 mm nedbør så en smule udfordrende ud, da han mødte ind fra morgenstunden.

- Man kan jo sige, at alle maskiner har ens betingelser, og så bliver vi en erfaring rigere også på såning under ikke helt så gunstige forhold, lød det.

Enkornssåning øger udbyttet

Chefkonsulenten kunne i løbet af eftermiddagen ikke skjule sin begejstring for Horsch-maskinen, der præsterede enkornssåning.

- Det er jo ingen hemmelighed, at jeg tidligere har arbejdet rigtigt meget med enkornssåning og oplevet nogle markante merudbytter, sagde han til de fremmødte, der begyndte dagens eftermiddagssession med en fælles præsentation af såmetoden.

Horsch er indtil videre den eneste maskine, der ifølge Anders Smedemand Musse kan anvendes til enkornssåning.

- Men maskinen gør det ikke alene. Man skal være interesseret i planteavl og have tid til det. Der skal kæles for detaljen, sagde han.

Både store og små firmaer

Alle firmaer der producerer såmaskiner, har haft muligheden for at byde ind med deres deltagelse.

- Vi har været åbne for alle maskinimportører, og har sagt ja til både de store og de små, der har henvendt sig.

- Modsat mange andre demoer har vi valgt ikke at tage penge fra firmaerne for at deltage. Det ville jo netop betyde, at de små og nye importører ikke ville komme – og vores motto i KHL er jo netop: »Vi har plads til alle«, sagde Anders Smedemand Musse.

henriette@effektivtlandbrug.dk
telefon 40 21 97 57

 

Fordele/ulemper ved no-till og såning i pløjet jord

Fordele ved No-Till

  • Lave maskinomkostninger
  • Lavt timeforbrug
  • Bedre afdræning af jorden

Ulemper ved No-Till

  • Hvad nu hvis Roundup bliver forbudt?
  • Kan vi håndtere f.eks. gyllespor i meget våde år?

Fordele pløjet jord

  • Lykkes (næsten) hver gang / sikker etablering
  • Får lagt sidste års ukrudtspulje ned på bunden af furen

Ulemper ved pløjning

  • Stort dieselforbrug
  • Dårlig afdræning
  • Kræver mandskab / højere timeforbrug

Vegetabilske olier kan trække rapsprisen op

Der er gode nyheder at finde for rapsproducenter i disse dage. Prisen for mineralolie er kommet godt op på det seneste, og nu er der også en ny potentiel optur i vente for vegetabilske olier i udsigt. Det kan gå hen og gavne prisudviklingen for rapsfrø frem mod og måske endda også under den kommende europæiske høst.

Sortsblandinger som værktøj til risikospredning

Sortsblandinger i hvede er et vigtigt element i planteavlen for Peter Munk Lauritsen ved Ulstrup.

Noteringen falder igen-igen

Noteringen for slagtesvin falder igen med 30 øre, og er nu på 11,10 kroner, selv om coronanedlukningen af Europa ser ud til snart at være et overstået kapitel.

Nu skal der forskes i loftshøjden på svinetransporter

Lovgivningen kræver at smågrises velfærd tilgodeses - også under transport. Et af elementerne heri er loftshøjden i bilerne. Der eksisterer imidlertid ingen videnskabelig dokumentation for, hvad loftshøjde betyder for grisene. Det skal et nyt forskningsprojekt give viden om.

Helms forbereder generationsskifte

I løbet af de næste tre år vil der blive gennemført et generationsskifte hos Helms TMT, fortæller den nuværende frontfigus, Kristian Helms.

GPS skal guide til fleksibel naturpleje

60 kreaturer har fået GPS-halsbånd på for at hjælpe Landbrugsstyrelsen med at finde vej til mere fleksible og attraktive tilskudssystemer til naturpleje.
Side 1 af 1852 (37037 artikler)Prev1234567185018511852Next