bannerPos

Tankevækkende sådyst

Chefkonsulent hos KHL, Anders Smedemand Musse, bød velkommen til Sådysten 2019, hvor 15 forskellige såmaskiner fremviste såteknik og evner i både pløjet og ikke-pløjet jord. Fotos: Henriette Lemvig

Henriette Lemvig

Fagjournalist
13-09-2019 14:58
Godt 400 landmænd havde i går mulighed for at se 15 såmaskiner i aktion, da KHL inviterede til »Sådyst« med maskiner, der såede efter principperne i både no-till og i pløjet jord.

Torsdag var mere end 400 interesserede landmænd samlet til »Sådyst« på jorde nær Kolding.

Flere var mødt op, fordi de overvejer køb af ny såmaskine og her havde en unik mulighed for at se 15 såmaskiner i direkte duel- både efter principperne i no-till og efter pløjning. Andre for at følge med i nyheder og alle for at blive klogere, mere oplyste og få udfordret vanens magt.

- Med det vejr vi har haft, får vi tydeligt set, hvordan alternativet til ploven (no-till, red.) klarer sig under ugunstige forhold, lød det fra Anders Smedemand Musse, chefkonsulent hos Kolding Herreds Landbrugsforening og manden bag arrangementet.

Alsidig maskine

Og flere steder i løbet af formiddagen, hvor de forskellige såmaskiner såede uden forudgående pløjning, viste udfordringerne sig.

En af de maskiner, der dog imponerede mange, var Weavings model GD6001T. Her lød flere af kommentarerne, at den klarede det våde vejr godt.

- Vi kunne da godt have ønsket os det lidt mere tørt, sagde Jens Sørensen, der fremviste maskinen.

- Men modsat er det også i sådanne udfordrede marker, at vi virkelig kan vise, hvordan Weaving kan køre i alle konditioner. Den er alsidig og tilpasser for eksempel sådybden efter jordoverfladen. Det vil sige, at vi får en ensartet sådybde, også selvom vi sår ned i et sprøjtespor, lød det fra Jens Sørensen.

Også vedligeholdelsesomkostningerne blev kommenteret.

- Vi holder os på omkring 20 til 35 kroner pr. hektar i vedligehold og et dieselforbrug på seks liter, så det er vi meget tilfredse med, lød meldingen til de mange interesserede landmænd.

Udfordrende forhold

Anders Smedemand Musse uddybede, at der siden 20. august er kommet i omegnen af 125 mm vand på arealerne.

- Men jorden har heldigvis ikke været fyldt op. Samtidig hjælper det jo betragteligt, at vi arbejder på en gammel frøgræsmark, sagde han, og indrømmede i samme åndedrag, at det med onsdagens omkring 20 mm nedbør så en smule udfordrende ud, da han mødte ind fra morgenstunden.

- Man kan jo sige, at alle maskiner har ens betingelser, og så bliver vi en erfaring rigere også på såning under ikke helt så gunstige forhold, lød det.

Enkornssåning øger udbyttet

Chefkonsulenten kunne i løbet af eftermiddagen ikke skjule sin begejstring for Horsch-maskinen, der præsterede enkornssåning.

- Det er jo ingen hemmelighed, at jeg tidligere har arbejdet rigtigt meget med enkornssåning og oplevet nogle markante merudbytter, sagde han til de fremmødte, der begyndte dagens eftermiddagssession med en fælles præsentation af såmetoden.

Horsch er indtil videre den eneste maskine, der ifølge Anders Smedemand Musse kan anvendes til enkornssåning.

- Men maskinen gør det ikke alene. Man skal være interesseret i planteavl og have tid til det. Der skal kæles for detaljen, sagde han.

Både store og små firmaer

Alle firmaer der producerer såmaskiner, har haft muligheden for at byde ind med deres deltagelse.

- Vi har været åbne for alle maskinimportører, og har sagt ja til både de store og de små, der har henvendt sig.

- Modsat mange andre demoer har vi valgt ikke at tage penge fra firmaerne for at deltage. Det ville jo netop betyde, at de små og nye importører ikke ville komme – og vores motto i KHL er jo netop: »Vi har plads til alle«, sagde Anders Smedemand Musse.

henriette@effektivtlandbrug.dk
telefon 40 21 97 57

 

Fordele/ulemper ved no-till og såning i pløjet jord

Fordele ved No-Till

  • Lave maskinomkostninger
  • Lavt timeforbrug
  • Bedre afdræning af jorden

Ulemper ved No-Till

  • Hvad nu hvis Roundup bliver forbudt?
  • Kan vi håndtere f.eks. gyllespor i meget våde år?

Fordele pløjet jord

  • Lykkes (næsten) hver gang / sikker etablering
  • Får lagt sidste års ukrudtspulje ned på bunden af furen

Ulemper ved pløjning

  • Stort dieselforbrug
  • Dårlig afdræning
  • Kræver mandskab / højere timeforbrug

Debatten på svinekongressen er uskøn

Der er for meget negativitet i debatten på svinekongressen. Tag nu ja-hatten på, lød opfordringen fra svineproducenten Jonas Würtz under debatten.

Harsk kritik regnede over formand på grund af tabt millionretssag

Formand Erik Larsen for Seges Svineproduktion fik hårde ord med på vejen fra henholdsvis formanden og næstformanden fra Danske Svineproducenter. Blandt andet på grund af hele balladen om DanBred og Danish Genetics samt den tabte retssag mod Ulrik Lundgaard fra Solvang Svineavl, som blev tilkendt syv millioner kroner.

Henrik Biilmann ny direktør i VikingGenetics

Nordisk kvægavlsforening, VikingGenetics, har udnævnt den hidtidige direktør for Friland A/S, Henrik Biilman, som administrerende direktør fra 1. februar 2020.

33 blev tilbageholdt i protester mod naturgenopretningsprojekt

Søndag forsøgte demonstranter i Lille Vildmose at blokere for Aalborg Kommunes arbejde i forbindelse med et naturgenopretningsprojekt.

Dansk svineproduktion med i front på effektivitet

Danmark fravænner tre grise mere per årsso end nærmeste konkurrent. Samtidig har dansk svineproduktion EU’s laveste produktionsomkostninger pr. kilo svinekød, viser ny rapport.
Side 1 af 1667 (33322 artikler)Prev1234567166516661667Next