Samdyrkning giver større udbytte pr. hektar

Et flerårigt EU-projekt, Remix cropping, med deltagelse fra ti lande, herunder Danmark og Sverige, sigter mod at kunne give landmænd konkrete og dokumenterede anvisninger, der kan fremme samdyrkningens åbenlyse fordele.

Hestebønne–vårhvede samdyrkning. En højere samlet produktion af tørstof pr. hektar har været velkendt i årevis. Nu skal et EU-projekt søge at implementere princippet i praksis. Kerneudbytte af vårbyg og ært i renbestand ved samdyrkning og med forskelligt kvælstofniveau og blandingsforhold.

- Til jer, der sidder med det afgørende spørgsmål om det kan lade sig gøre at høste to afgrøder samtidigt, kan jeg bare sige: Ja, det kan sagtens lade sig gøre, man skal bare vælge afgrøder, der modner samtidigt.Der var ingen hjælp at hente ved at trække det lavpraktiske praksiskort om høstproblemer, da professor Erik Steen Jensen – fra Sveriges Landbrugsuniversitet i Alnarp nær Malmø – fortalte om det EU-støttede Remix-projekt om samdyrkning ved FRDK’s generalforsamling i sidste uge. Og spørgsmålet om samtidigt såtidspunkt blev slet ikke berørt i den forståelse, at det problem er for længst både løst, praktiseret og understøttet af nyere teknologiske muligheder.Ti EU-lande medvirker i Remix-projektet, herunder også Danmark med professor Henrik Haugaard-Nielsen fra RUC i spidsen.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også