Vårbygdyrkning på vej ind i en blindgyde

Visse af vore traditionelle afgrøder og den tradition, vi har udviklet i dyrkningen af dem, er endt i en blindgyde. – Skal vi nå miljømålene, må vi tænke alternativt, mener forsker.

Her vises graferne, hvordan vårbyg er meget langt fra at udnytte det danske klimas temperaturer og solindstråling, fordi afgrøden reelt kun har en aktiv fotosyntese skabt af solens stråler i godt et par måneder. Kilde: Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi

Skal man tro seniorforsker Uffe Jørgensen, Aarhus Universitet, er traditionel gammeldags dyrkning af vårbyg uden efterafgrøder, men med stubbehandling frem mod sort jord i efteråret, pløjning før vinter og såning når det er muligt i foråret tæt på at være landsskadelig virksomhed.

- Og al snakken om, at korndyrkning og efterfølgende anvendelse af korn og halm til energiformål i princippet fungerer som

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også