Farfars traktor i felten

Lars Jørgensen fra Frøbjerg var blandt de over 80 deltagere ved pløjedagen på Brobygaard, hvor han kørte med en 17 hestes traktor, som han fik som 9-årig af sin farfar.

De var der i alle størrelser, denne dejlige sensommerlørdag, hvor Motor og Veterantraktor Klubben Fyn og Fyns LandboUngdom for niende år i træk afviklede pløjemesterskaber og hyggepløjning på Brobygård. 

Der var lige fra en-furede til syv-furede plove, og veterantraktorer i alle afskygninger på de ikke mindre end 30 hektar, som Muckadell Gods, hvor Brobygård sammen med Gelskov og Arreskov hører under, igen i år havde stillet til rådighed for det store arrangement.

Mens der i baggrunden kørte en knækstyret 8-cylindret John Deere med en 7-furet vendeplov, gik det anderledes adstadigt for 37-årige Lars Jørgensen fra Frøbjerg. Efter nogle års pause på grund af familieforøgelser og byggeri derhjemme var han tilbage i pløjefeltet med sin 2-cylindrede 17 hestes Güldner traktor med en en-furet Langeskov-plov, som løftes med håndlift.

Farfar købte den som ny

 - Da jeg blev ni år, fik den af min farfar. Han købte den i midten af 50’erne som ny, til hans arbejde i Langesøskoven, hvor han brugte den til at trække træstammer ud, fortæller Lars Jørgensen, mens han giver Güldner-traktoren en velfortjent pause i det bakkede terræn, hvor der pløjes på tværs af sprøjtesporene.

Til daglig arbejder han som tømrer, men har lejlighed til at få en tur med sin lille traktor i ny og næ på forældrenes nærliggende gård.

Formanden for veterantraktorklubben, Bo Fonager Lindholm, er yderst tilfreds med fremmødet både af pløjere og publikum. Således er 62 pløjere mødt frem med deres traktorer og plove til hyggedagen, heriblandt enkelte også fra Sjælland og Jylland. Desuden kunne følges fem spand heste i deres pløjearbejde, ligesom håndfuld lastbiler og andre veterankøretøjer er udstillet på pladsen.

På den anden side af diget på det store areal blev afviklet det officielle fynske mesterskab for veteranpløjere med 14 deltagere. Til gengæld var der kun to deltagere ved landboungdommens mesterskab, der giver videre deltagelse ved DM, som foregår ved Odder i oktober.

Som det fremgår af resultatlisten, blev Michael Balle fra Skt. Klemens igen i år fynsk pløjemester, denne gang foran Anders Larsen, Gamborg.
 

De vandt på Brobygaard

Vinderne af Fynspløjning 2020 for landboungdom og veteraner lørdag den 13. september:

Landboungdom:

Michael Balle, Skt. Klemens (78,50 point – Fynsmester)

Veteranpløjning:

1-furet plove: Axel Østerlund, Skellerup (54,50 point)
2-furet veteranplove: Alf Banke, Haderslev (61,38 point)
2-furet classic: Morten Ravn Kjærsgaard, Havndal (72,25 point)
2-furet bugseret: Claus Bech, Vierne (68,88 point)

Læs også