Søndergaard om ventetid på minkerstatning: - Det er helt urimeligt
Der er endnu ikke forhandlet en aftale på plads om erstatning for minkaflivninger, og det er begyndt at presse minkavlerne. Formand for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, kalder situationen helt urimelig.

Det er helt urmeligt, at minkavlere endnu ikke ved, hvornår de bliver erstattet for at have aflivet samtlige mink, mener formand for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard. Foto: Alexander Dornwirth
Det er nu en måned siden, at statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde annoncerede, at alle mink – også avlsdyr – skulle aflives i Danmark.
Oveni den politiske ballade, som sagen om manglende lovhjemmel, politiindblanding og mangel på miljøhensyn har afstedkommet, står de nu tidligere minkavlere tilbage og ved reelt ikke, hvor meget og hvornår de kan se frem til at få erstatning for den indsats, der er blevet gjort på de enkelte minkfarme for at få aflivet minkene og dermed stoppet smittekæder med coronavirus.
De langvarige politiske forhandlinger på Christiansborg har sat flere minkavlere i en vanskelig situation, og det er uholdbart. Sådan lyder det fra formand i Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard.
- Det er en helt urimelig situation, de står i. Jeg har talt med flere minkavlere de seneste uger, der som de udtrykker det har mink, der ligger i et hul i jorden oppe i Karup, siger Søren Søndergaard til Effektivt Landbrug, og fortsætter:
- De har ingen værdier på lager, og har brugt rigtig mange ressourcer på at få aflivet deres mink. De er i gang med at vaske deres farme ned, og de har ikke set en krone endnu. Det er simpelthen bare ikke i orden.
Kræver en løsning
Den lange tid, som minkavlerne har måttet gå i uvished om størrelsen af den økonomiske kompensation, har i flere tilfælde ifølge Landbrug & Fødevarer-formanden sat minkavlerne i et tomrum, fordi det er uklart, hvor meget hver minkavler, udover tempobonussen på 30 kroner pr. mink kan se frem til at få.
- Jeg hører, at nogle banker i visse tilfælde har lukket ned for kassekreditten, og alle regninger skal godkendes i banken. Og det er klart, at der er brug for, at der snarest kommer, om ikke en endelig løsning, så i hvert fald en mellemløsning, så den her tempobonus og de penge, der er blevet brugt til aflivninger, bliver udbetalt så hurtigt som muligt. Og så må man bruge den tid, der skal bruges på at lave den rigtige erstatningsaftale, siger Søren Søndergaard.
- Vi anerkender selvfølgelig, at det er et kompliceret regnestykke, som er meget individuelt fra farm til farm, og det skal tage den tid, det tager, så man får den rigtige aftale. Men som minimum skal der nogle penge ud så hurtigt som muligt for de omkostninger, der har været afholdt.
Flere udfordringer
Loven, der er på vej mod vedtagelse i Folketinget, betyder ud over godkendelsen af den såkaldte tempobonus også, at det bliver forbudt at have minkavl i Danmark i 2021. Og det giver også udfordringer på de enkelte minkfarme.
- Jeg tror, at det vil være meget individuelt, hvad hver minkavler vil i fremtiden. Men det er jo afgørende, at den erstatning, der kommer, gør, at man ikke bliver låst på hænder og fødder på de aktiver, man har.
- Først og fremmest skal der nogle penge ud snarest til de omkostninger, der har været, og dernæst skal der forhandles en ordentlig erstatning på plads, så man har mulighed for at svare enhver sit, siger Søren Søndergaard.
Et lys i mørket
Imens fortsætter de politiske forhandlinger om den endelige bonus til minkavlerne på Christiansborg. Og noget kunne tyde på, at det munder ud i en løsning, der gør, at minkavlerne bliver erstattet efter regler om ekspropriation. Det kom frem, da Kopenhagen Fur på et møde for minkavlere afholdt af Sagro i denne uge gav en status på situationen.
Kopenhagen Fur er ganske vist ikke med ved forhandlingsbordet, men er dog optimistiske på en række punkter, herunder udsigten til, at der bliver tale om ekspropriation af ejendommene baseret på priserne over de seneste ti år – og med en erstatning, der dækker tabet af de næste ti års forventede indtjening.
Kopenhagen Fur arbejder desuden for, at de forskellige aktiver værdisættes fair, ligesom modeller for skat og moms skal være retfærdige. Man finder det desuden vigtigt, at værdsættelsen af ejendommene sker med individuelle hensyn, ligesom udgifter til at lukke farmene ned også skal dækkes fuldt ud.