Mette F. sætter foden ned: Vil se en plan for strengt beskyttet natur

Torsdag meldte en række partier udenom regeringen ud om deres ønske om, at Danmark i 2030 skal have 10 procent strengt beskyttet natur. Men det får en kølig modtagelse af statsminister Mette Frederiksen.

En politisk umage alliance bestående af SF, Liberal Alliance, Konservative, Radikale, Enhedslisten og Alternativet vil have mere strengt beskyttet natur i Danmark. Meget mere.

Derfor foreslog partierne torsdag, at man udpeger 10 procent af det danske landareal som strengt beskyttet natur. Forslaget har inspiration fra EU-krav om naturbeskyttelse, men ifølge SF-leder Pia Olesen Dyhr halter naturambitionerne hos regeringen.

- Problemet er, at vi i dag ingen strengt beskyttet natur har, og regeringen har ingen ambitioner om at komme i mål med det, siger Pia Olsen Dyhr til Avisen Danmark.

Ifølge SF-formanden kan et sådant tiltag også gøre gavn for klimaet. Og det ville skulle gå ud over landbrugsarealet.

- I Danmark har vi meget opdyrket land til landbrugsproduktion, og der må vi have en ærlig diskussion om, at hvis man tager noget ud af drift og bruger til natur, kan det også gavne klimaformål, siger hun.

Men inden man gå i gang med at fjerne mere landbrugsjord, kunne statsminister Mette Frederiksen godt tænke sig at få konkrete planer på bordet. Det sagde hun ifølge Altinget.dk, da hun torsdag var med til Naturmødet i Hirtshals.

- Jeg tror faktisk, jeg vil tillade mig at sige, at hvis man tror, at man med et fingerknips kan rette op på generationers manglende prioritering af naturen, så siger man noget til danskerne, som ikke er rigtigt. Det her er et langt sejt træk, siger Mette Frederiksen og fortsætter:

- Det er ikke bare sådan, at man kan kigge på en mark og sige, at nu skal det blive til natur. Natur tager tid. Og det gør ikke mindst den unikke og den særlige natur, lyder det videre.

Da grundlaget for SVM-regeringen blev skrevet, fremgik det, at der i løbet af regeringens levetid skal laves en samlet lov, der dækker både natur og biodiversitet.

Forslaget fra SF, LA, K, RV, EL og ALT:

  • Senest i 2030 skal 10 procent af Danmarks landareal være udpeget som strengt beskyttet natur, og der skal ligge en plan for områdernes etablering.
  • Målet om 10 procent strengt beskyttet natur skal fastsættes i en biodiversitetslov.
  • Biodiversitetsrådet skal gøres permanent og styrkes, så de kan rådgive om de bedste indsatser til at nå målet.
  • De strengt beskyttede områder skal udpeges der, hvor der findes de største potentialer for vores biodiversitet.
  • Statens arealer skal gå foran, og der skal etableres flere naturnationalparker.

Læs også