Medier: Regeringen vil lave trepartsministerium

Regeringen går med overvejelser om at lave et ministerium, der skal implementere den grønne trepartsaftale, der blev indgået i juni måned, skriver både Jyllands-Posten og Weekendavisen.

Det tyder mere og mere på, at der senere i denne uge bliver lavet en regeringsrokade, samtidig med at Danmark får en ny EU-kommissær. Hvis og når det sker, er det samtidig muligt, at der bliver lavet et såkaldt trepartsministerium.

Ifølge både Jyllands-Posten og Weekendavisen bliver der ført forhandlinger internt i regeringspartierne om at oprette ministeriet, der skal sikre, at den store aftale, der af flere kilder tæt på regeringen bliver betegnet som den største succes i regeringens levetid, ikke falder ned mellem flere stole, så at sige.

Under forhandlingerne i den grønne trepart var flere ministre med ved forhandlingsbordet, lige fra miljøminister Magnus Heunicke og fødevareminister Jacob Jensen til økonomiminister Stephanie Lose og skatteminister Jeppe Bruus.

Men ifølge Weekendavisen er det udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, der har presset på for at få oprettet det nye ministerium, fordi han frygter, at trepartsaftalen kan falde ned et sted mellem ministerier og statsadministrationen, og at intentionerne bag aftalen dermed ikke bliver til andet end netop intentioner.

Frandsen: Den største forvandling

Ingen fra regeringspartierne har villet kommentere på oplysningerne fra de to medier, men i et debatindlæg i Altinget hylder Moderaternes gruppeformand, Henrik Frandsen, aftalen.

»Vi vil se den største forvandling af det danske landskab siden 1800-tallet. Med en langsigtet og grøn visionsplan for landbruget sikrer vi, at Danmark fortsat er et stærkt landbrugsland, samtidig med at vi opfylder vores klimamål og skaber meget mere plads til natur og biodiversitet og bringer livet tilbage i vores indre farvande«, skriver Henrik Frandsen.

Han hæfter sig ved, at alle syv parter i treparten er nået til enighed om at gå fra ord til handling.

»Derfor står vi nu med en visionær plan for landbruget, klimaet, havmiljøet og naturen. Det er også lykkedes os at lave verdens første klimaafgift på landbruget, som vi håber, kan virke som inspiration for andre lande, der vil tage den grønne omstilling alvorligt«, lyder det fra den tidligere L&F-næstformand.

Ifølge Weekendavisen er der lagt op til, at trepartsministeren bliver socialdemokrat. Udover en trepartsminister har regeringen ifølge flere medier også planer om at udpege en europaminister, der skal aflaste netop Lars Løkke forud for Danmarks EU-formandskab i 2026, og derudover en minister for nationalt beredskab.

Læs også