Kommune får ros for sin tilgang til naturprojekter

Landbruget roser Vesthimmerlands Kommune for at tage hensyn til den animalske produktion i det åbne land under tilblivelsen af to større naturprojekter.

Formanden for Agri Nord, Carl Christian Pedersen, (t.v.) og borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Per Bach Laursen (V), glæder sig over, at kommunen er gået med i to større naturprojekter, der samtidig skal tage hensyn til den animalske produktion i det åbne land.

Landmænd kan nu trygt gå med i naturprojekter uden at frygte, at deres produktion kommer i problemer. Det konstaterer en tilfreds formand for Agri Nord, Carl Christian Pedersen, efter at et samlet byråd i Vesthimmerlands Kommune netop er blevet enige om, at to store, kommende naturprojekter skal tage hensyn til landbruget.

- Det tegner rigtig godt for naturen, for nu kan vores medlemmer i Vesthimmerland trygt gå med ind i naturprojekter, når de ved, at det ikke får negativ indflydelse på deres bedrifter, siger Carl Christian Pedersen.

Landmændene har en voksende interesse for at lave ny natur. I 2019 var landboforeningen involveret i 28 naturprojekter hos medlemmer og kunder. Allerede året efter i 2020 var det tal steget til 78 projekter.

Formand Carl Christian Pedersen oplever imidlertid alt for tit, at når der vokser fin og værdifuld natur op i nærheden af landbrug, resulterer det ofte i, at landmanden får restriktioner for sin produktion. Det gælder blandt andet reglerne for ammoniakpåvirkning af natur i husdyrloven.

Vil have nye regler

- Reglerne betyder, at landmanden får et alvorligt gok oveni for at passe på naturen. Det skal vi væk fra, og nu har Vesthimmerland taget det første skridt, siger Carl Christian Pedersen.

Han opfordrer til, at lovgivningen på området bliver ændret, så natur, der vokser frem sammen med landbruget, ikke pludselig kan spænde ben for landmandens levebrød.

- Vi har så mange medlemmer, der rigtig gerne vil lave en masse naturtiltag, fordi de selv er glade for den natur, de lever af og i. Men de tør ikke, som reglerne er i dag, siger han.

Byrådet i Vesthimmerlands Kommune nikkede på et møde i sidste uge ja til projektet »Natur på tværs af Nordjylland – mere og vildere natur«, og vedtog samtidig en handlingsplan for Grønt Danmarkskort.

Læs også