Tysk kommission foreslår udfasning af direkte støtte

Står det til en landbrugskommission nedsat af den tyske regering, så skal den direkte landbrugsstøtte udfases fuldstændig over de to næste budgetperioder i EU.

Den direkte landbrugsstøtte skal udfases over de næste to budgetperioder i EU.

Sådan lyder anbefalingen fra en kommission, som den tyske regering nedsatte for et år siden, og som i denne måned har afleveret sine anbefalinger omkring en langsigtet udvikling af landbruget.

Omkring 30 repræsentanter fra landbrug, forbruger-, miljø- og dyrebeskyttelse samt forskere har deltaget i arbejdet i Kommissionen, og den tyske kansler Angela Merkel fortalte 6. juli, ifølge mediet Euractiv, at det er bemærkelsesværdigt, at det har været muligt at nå til enighed om konklusionerne.

Kansleren lægger ikke skjul på, at landbrugsområdet er et konfliktfyldt område med spændinger mellem erhverv og miljøorganisationer.

Vil have koordinering i EU

I anbefalingerne lyder det, at udfasningen af den direkte støtte skal ske gradvist, og pengene, der i dag går til direkte støtte, skal i stedet gå til at belønne landmænd, der gør en konkret indsats for miljø- og naturbeskyttelse. Blandt andet ved at reducere brugen af pesticider eller stoppe produktionen på nogle arealer.

Fra den store tyske landbrugsorganisation DBV lyder det, at det er altafgørende, at tiltagene bliver koordineret i EU, så man undgår såkaldt lækageeffekt. Altså at produktionen flytter udenlands.

Fra den tyske miljøminister Svenja Schultze er der stor tilfredshed med rapporten.

- Efter mange års polarisering er der nu en chance for en ny og fælles tilgang til landbrugspolitikken, siger hun ifølge Euractiv.

 

Læs også