Landbrugsforhandlinger kører videre i denne uge

Trods meldinger om ultimatum så kører landbrugsforhandlinger videre i denne uge. Udspil fra blå blok er lige på trapperne.

Forhandlingere om en landbrugsaftale kører videre, i ugen der kommer, mellem partierne på Christiansborg og regeringen. Foto: Colourbox

I slutningen af sidste uge præsenterede regeringen et udkast til en endelig landbrugsaftale. Samtidig lød det, at der ikke kommer flere penge til forhandlingsbordet end de omkring 22,6 milliarder kroner, som der hidtil er sat af til det. 18,4 milliarder kroner af de penge kommer fra landmændenes EU-støtte.

Om der var tale om et decideret ultimatum eller ej, har siden været lidt uklart. Først lød det fra fødevareminister Rasmus Prehn (S), at det er den ramme, som partierne skal acceptere inden mandag klokken 12, hvis de fortsat vil være en del af forhandlingerne. Siden sendte ministeren dog en besked til partierne, at der ikke er tale om et decideret ultimatum.

Vil have flere penge

I et dobbeltinterview med Jyllands-Posten som blev offentliggjort fredag aften fastholdt Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen og De Konservatives formand, Søren Pape kravet om, at der skal afsættes flere statslige midler til en aftale, før regeringen kan få sin brede aftale.

- Man kan ikke fodre hunden med sin egen hale og sige, at man har styrket området. Der skal flere penge til, lød det blandt andet fra Søren Pape.

Fra Jakob Ellemann-Jensen (V) lød det:

- Vi kommer ikke til at lægge stemmer til en massakre på dansk fødevareproduktion.

I denne uge forsætter forhandlingerne så. Tirsdag formiddag er der ifølge Altinget planlagt møde omkring klimadelen af landbrugsaftalen. Fredag gælder det så de særdeles vanskelige forhandlinger om kvælstofdelen af aftalen.

Blåt udspil på vej

Samtidig varsler partierne i blå blok nu også sit eget udspil til en landbrugsaftale. Det meddeler Dansk Folkepartis landbrugsordfører, Lise Bech, til Effektivt Landbrug, til spørgsmålet om, hvor mange flere penge, som hun mener der skal til, før Dansk Folkeparti kan gå med i en aftale.

- Jeg kan sige, at der går ikke ret mange dage, så kommer vi med vores bud fra den blå side, fra Venstre, konservative og DF, siger Lise Bech.

Blå bloks udspil har været ventet længe i forhandlingerne.

Som de øvrige partier i blå blok så lyder det fra Lise Bech, at det er misvisende, når ministeren i offentligheden får det til at lyde som om, at regeringen har sat massive 22 milliarder af til landbrugsaftalen.

- Jeg synes, det er lidt fake, når man melder ud og siger »der er 22 milliarder i den her aftaleudkast«. Det passer jo ikke. Det er jo som at fodre hunden med sin egen hale. Det er jo penge, som landbruget i forvejen har i sit system. Så det er på ingen måde nok, det de kommer med, siger Lise Bech.

Til Jyllands-Posten afviste Rasmus Prehn (S) skriftligt igen fredag aften kravet om at komme med flere penge.

- Vi flytter en mindre del af landmændenes penge derhen, hvor vi gerne vil have, de henter dem – ved de grønne løsninger. Blå blok må til at vælge, hvad de vil. Er det klimaet, eller flere penge til landbruget, lød det fra ministeren.

Læs også