Mens disse linjer blev skrevet mandag eftermiddag, var der endnu ikke indgået en landbrugsaftale på Christiansborg.

Op til et møde mellem regeringen og blå blok, mandag i Finansministeriet, så har det dog lydt mandagen igennem på TV2 News, at regeringen er klar til – i hvert fald delvist – at imødekomme blå bloks ønske om, at der kommer nye penge til forhandlingerne.

Helt præcist forlyder det, at der var tale om 3-4 milliarder kroner ekstra, som regeringen nu alligevel skulle være klar til at bruge på den grønne omstilling af landbruget frem mod 2030. Fra blå blok har man krævet 6,3 milliarder kroner i et udspil, som man præsenterede forleden.

Fra blå blok erklærede Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen og De Konservatives formand Søren Pape i weekenden over for finansminister Nicolai Wammen (S) sig klar på et bindende reduktionsmål for landbruget, når det kommer til udledningen af drivhusgasser. Bindende mål var ikke del af blå bloks udspil fra forleden.

Klokken 14 mandag mødte Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen og De Konservatives formand Søren Pape Poulsen op side om side i Finansministeriet. Her skulle de give svar på et udkast, som de fik søndag fra regeringen, som altså er en delvis imødekommelse af blå bloks krav om flere nye penge.

- Vi har set på det udkast, som vi har fået, og det har vi nogle forslag til. Nu skal vi så op og drøfte det. Vi er ikke sådan lige ved at være der, men vi håber da på, at regeringen vil vise imødekommenhed, ligesom vi har gjort det, så vi kan få en bred politisk aftale, sagde Jakob Ellemann-Jensen på trappen foran Finansministeriet.

Det er »crunch-time«

Fra Venstre-formanden blev der i øvrigt gået i rette med, at der har været tale om et meget langt forhandlingsforløb. Igen og igen lyder det, at der er blevet holdt over 65-70 møder siden februar, hvor fødevareminister Rasmus Prehn (S) og miljøminister Lea Wermelin (S) erklærede forhandlingerne for åbnet. I størstedelen af møderne har der dog været tale om tekniske gennemgange.

- Selve forhandlingerne har kun fundet sted en uges tid. Selve forhandlingerne hvor vi er gået ind og har været meget tekstnære på konkrete virkemidler og økonomi. Jeg ved godt, at der er blevet holdt utroligt mange møder. Det tror jeg, har været en pædagogisk indsats, og den har været vigtig. Men nu er det altså »crunch-time«, lød det fra Venstre-formanden.

Fra Søren Pape Poulsen lød det, at også han ønsker en bred aftale. Fra De Konservatives formand lød det, at han ikke kunne forestille sig en situation, hvor De Konservative går solo i blå blok og indgår en aftale med regeringen.

- Vi skal have en aftale over midten. Vi kan ikke byde et så stort erhverv og dets følgeerhverv, at ved hvert eneste Folketingsvalg skal de være bekymret for, at der bliver lavet grundlæggende ændringer. Det her er en de sager, hvor vi er nødt til at blive enige, sagde Søren Pape Poulsen inden mandag eftermiddags møde i Finansministeret.

Organisationer vil have bred aftale og nye penge

Opfordringen om en bred aftale er de seneste dage gentaget igen og igen.

- Kun en bred og fair aftale kan sikre udvikling i dansk landbrug og muligheden for at eksportere grønne løsninger. En smal aftale uden den nødvendige finansiering vil ikke eksportere meget andet end arbejdspladser og udledninger af klimagasser, lød det fra L&F-formand, Søren Søndergaard i weekenden.

Fra BL-formand Peter Kiær lyder det, at han langt fra er tilhænger af de virkemidler, som er på vej, som følge af den kommende landbrugsaftale. Nye penge er og bliver dog nødvendige, påpeger han.

- Det vil også være en kæmpe skuffelse, hvis der ikke er tilstrækkeligt med nye penge med i aftalen, da man jo er nødt til at kompensere både dygtige og flittige landmænd for de restriktioner og ekspropriationer, man angriber dem med, siger BL-formanden.

Politik