Formand for familielandbrug: - Vi skal ikke sætte vores lys under en skæppe

- Vi har også noget at byde ind med, understregede Lone Andersen, formand for Familielandbrugssektionen, Landbrug & Fødevarer, til sektionens årsmøde mandag.

- Vi skal ikke sætte vores lys under en skæppe. Vi har også noget at byde ind med. Vi kan inspirere, og vores stemme er vigtig. For de små og de store landbrug supplerer hinanden og kan noget forskelligt.

Sådan sagde Lone Andersen, formand for Familielandbrugssektionen, Landbrug & Fødevarer, til sektionens årsmøde på Vingsted Centret i Vejle mandag.

Hun fremhævede Familielandbrugets mangeårige arbejde med at få synliggjort omfanget af udenlandske kapitalfondenes opkøb af den danske landbrugsjord. I år er de gået sammen med otte andre grønne organisationer for at få mere fokus på sagen.

- Vi har skrevet til ordførere og fødevareministeren og spurgt, hvorfor rapporten om omfanget af investorers opkøb af landbrugsjord i EU igen er udsat til december måned. Nu vil vi have nogle svar, sagde hun.

Ikke for små til at gøre en forskel

Hun kom også kom ind på myndighedernes model for at udbetale 77,4 millioner kroner i krisestøtte i kølvandet på Ukraine-krigen.

- I Danmark har man besluttet, at små landmænd under 55 hektar udelukkes fra støtten. Det er på trods af, at midlerne kommer fra EU's krisereserve, som alle landmænd betaler til. Når det kommer til at spytte i kassen til reserven, er der ingen nedre grænse for at være med. Men når det kommer til udbetaling og hjælp, så kan vi – små landmænd – ikke kan få støtte fra den krisekasse, som vi selv bidrager til. Det er ikke i orden.

Lone Andersen kom også ind på urimeligheden i de nye GLM-krav om afgrøderotation, inden hun sluttede af med en opfordring til at stå sammen.

- Energikrise. Fødevarekrise. Skal vi bare give op? Skal vi bare tænke, at vi er da også for små til at kunne gøre en forskel? Nej, tværtimod. Det er nu, vi skal stå sammen. Det er nu, sammenholdet skal stå sin prøve.

- Mad er vigtigt. Biodiversitet er vigtigt. Det gode liv på landet er vigtigt. Det bidrager vi også til. Vi må ikke miste modet. Lad os stå sammen om at sikre gode betingelser for livet på landet. Både i gode tider og i svære tider. Lad os bevare optimismen og fastholde vores indflydelse. Sammen er vi stærke, sagde Lone Andersen og understregede, at der er brug for, at både små og store landbrug bidrager til en løsning på store udfordringer relateret til klima, biodiversitet, forsyningskrise, m.v..

Læs også