Ny klima- og energiminister får en varm velkomst

Biogasbranchen byder velkommen til den nye klima-, energi og forsyningsminister Lars Aagaard og melder klar til levere på regeringens mål om at udbygge biogasproduktionen så hurtigt som muligt.

Det går for langsomt med at gøre Danmark uafhængig af russisk gas og med at udfase andre fossile brændsler, skriver regeringen i det nye regeringsgrundlag, der blev offentliggjort i går. Derfor vil regeringen sætte mere fart i den grønne omstilling og udfasningen af russisk gas, herunder øge biogasproduktionen og så vidt muligt fremrykke de aftalte biogasudbud. Biogasbranchen er klar til at levere en massiv indsats for at hjælpe regeringen i mål, lyder budskabet fra Biogas Danmark

– Vi hilser den nye regering velkommen og ønsker tillykke til Lars Aagaard med posten som ny klima-, energi- og forsyningsminister. Der er ingen tvivl om, at ministeren står foran en række store opgaver med både at håndtere energikrisen og sætte mere fart i den grønne omstilling. I biogasbranchen er vi parat til at bidrage med en hurtig udbygning af produktionen af grøn biogas, der på samme tid øger forsyningssikkerheden, fortrænger fossilt brændstof samt leverer store drivhusgasreduktioner i landbruget og betydelige mængder biogen CO2 til Power-to-X brændstoffer, siger Henrik Høegh, formand i Biogas Danmark.

Vil have ustøttet biogasproduktion

Derfor opfordrer Biogas Danmark til, at regeringen skaber grundlag for at udbygge produktionen af ustøttet biogas i de kommende år.

– Der et stort potentiale for vækst i produktion og anvendelse af ustøttet biogas, som kan bidrage med massive drivhusgasreduktioner i energisektoren, industrien, den tunge transport og landbruget. Men det kræver, at der tages fat på at skabe de rette rammevilkår for ustøttet biogas, siger Henrik Høegh.

Han peger på, at der ifølge regeringsgrundlaget skal nedsættes en national energikrisestab, NEKST, der blandt andet skal fremme udrulningen af fjernvarme og hurtigst muligt nedbringe fjernvarmens forbrug af naturgas og erstatte det med vedvarende energi. Fjernvarmen har det akutte problem, at det ikke er tilladt at købe ustøttet biogas leveret gennem gasnettet, da det ikke er muligt at få CO2-afgiftsrefusion for dette.

– Biogas har den store styrke, at den kan opbevares i gaslagrene og levere store mængder grøn energi til produktion af el og varme, når vinden ikke blæser, og solen ikke skinner. Dermed kan danskerne være sikre på altid at have strøm i kontakten og varme i radiatoren, siger Biogas Danmark-formanden og fortsætter:

- Vi er derfor glade for, at der etableres en national energikrisestab, og vi bidrager gerne med input til, hvilke barrierer der kan ryddes af vejen, siger Henrik Høegh, der håber, at den nye regering kan sikre, at virksomheder kan få CO2-afgiftsrefusion, når de køber ustøttet biogas leveret via gasnettet. 

Aagaard: Klima er en holdsport

Den nyudnævnte minister glæder sig til at komme i gang med sit nye job.

- Jeg har arbejdet på klima- og energifeltet i rigtig, rigtig mange år. Jeg ved, at i klimapolitikken er der ikke en simpel ting, vi kan gøre for at komme i mål. Klimapolitik er kompleks. Det består af hundredevis af små tandhjul, der skal virke sammen, siger Lars Aagaard ifølge DR Nyheder.

Han vil ikke gøre gøre ministerskiftet fra Dan Jørgensen til ham selv til et spørgsmål om partipolitik.

- Jeg er ligeglad med de der farver. Det handler om klimaet. Og vi skal have 'the job done' nu. Og det kræver samarbejde. Klimapolitik er en holdsport. 


 

Læs også