- Kære Jacob Jensen, vi bakker op om Danmarks pres på EU-kommissionen, og vi opfordrer også til, at revisionen af EU’s dyrevelfærdslovgivning som planlagt bliver fremlagt i 2023. Det vil gavne hele den progressive, danske landbrugssektor.

Det budskab stammer fra et debatindlæg i netmediet Altinget, og afsenderen er ikke hvem som helst. Indlægget er nemlig skrevet af Steen Nørgaard Madsen, der udover at være gårdejer og formand for Mejeriforeningen også er formand for Veterinærudvalget hos Landbrug & Fødevarer.

I indlægget slår han fast, at landbrugsorganisationen bakker op om fødevareministerens pres på EU om at få opdateret EU's regler for dyrevelfærd, så de kommer til at være i bedre tråd med de danske regler.

EU-tvivl om udspil

Udmeldingen fra Steen Nørgaard Madsen kommer i kølvandet på den tvivl, der er blevet skabt om, hvorvidt EU-Kommissionen vil komme med et nyt udspil på området i løbet af efteråret, hvad Kommissionen ellers har lovet.

Udspillet var således ikke en del af formand Ursula von der Leyens såkaldte State of the Union-tale, selv om over 100 medlemmer af EU-Parlamentet havde opfordret til, at det skulle være på toppen af agendaen på landbrugsområdet.

Financial Times skrev i sidste måned, at EU-Kommisisionen måske overvejede helt at droppe forslaget, og overfor Dagbladet Information ville Kommissionen ikke sætte et tidspunkt for, hvornår udspillet vil komme.

- Det er vigtigt at understrege, at det faktum, at denne lovgivning ikke blev nævnt i åbningstalen, ikke ændrer på det faktum, at Kommissionen har arbejdet meget hårdt i de sidste 40 år for at forbedre dyrenes liv, sagde en talsmand for EU-Kommissionen til Information, og tilføjede, at man ikke kunne sige noget om timingen i forslaget lige nu.

Skal op i gear

Står det til Steen Nørgaard Madsen, skal resten af EU-landene komme op i samme gear på dyrevelfærdsområdet, som man er i Danmark. Det handler særligt omkring reglerne for malkekvæg.

Og selv om der skal være en overgangsperiode, der giver landmænd i hele EU mulighed for at justere deres bedrifter i forhold til kommende regler, haster det med at få opdateret reglerne, mener han.

- Danske landmænd er klar til at investere i en fremtid, hvor vi styrker både dyrevelfærd og bæredygtighed, men de investeringer kommer ikke i gang, så længe EU-Kommissionen tøver. Her står vi bag fødevareministerens pres på EU, lyder det fra Steen Nørgaard Madsen.

Lovgivningen på dyrevelfærdsområdet er en del af den Green Deal, der blev indgået på EU-plan i 2019, men altså ikke er vedtaget endnu.

Politik