En ny politisk aftale øger forskningen i, hvordan man gør fødevarer og landbrug mere klima- og miljøvenlige.
Torsdag lagde uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) sidste hånd på en ny stor forskningsaftale, der har en ramme på over 4 milliarder kroner. Af dem skal 2,6 milliarder gå til grønne formål, og det kommer også til at kunne betyde noget for landbruget.
Således er parterne blevet enige om at bruge 75 millioner kroner på at forske i fremtidens klimavenlige fødevarer, og desuden er der afsat 50 millioner kroner til forskning i klima- og miljøvenligt landbrug.
- Aftalepartierne er enige om at afsætte 75,0 mio. kr. til at understøtte forskning og udvikling i sunde klimavenlige fødevarer, fødevaresystemer, herunder særligt plantebaserede og økologiske fødevarer og alternative proteiner, fremgår det af aftaleteksten.
DD: En hjælp til landmænd
De 50 millioner til landbrugsforskningen er et ekstra tilskud til dét forsknings- og udviklingsarbejde, der blev sat i gang med landbrugsaftalen i 2021, herunder blandt andet forskning i virkemidler og forbedrede opgørelser på landbrugsområdet, som er vigtige for en mere omkostningseffektiv klima- og miljøindsats, hedder det i teksten.
Ifølge forskningsordfører hos Danmarksdemokraterne, Marlene Harpsøe, skal forskningsmidlerne ses som en hjælp til landmænd, der kan se ind i en sværere økonomi, blandt andet på grund af CO2-afgiften.
- Vi ved, at danske landmænd vil den grønne omstilling, og med denne aftale får de bedre rammer for at sikre grøn udvikling frem for afvikling. Det er sund fornuft i en tid, hvor regeringen vil pålægge dem en ødelæggende CO2-afgift, siger hun.
Nogle af forskningsmidlerne er øremærket til økologi, og det glæder Landbrug & Fødevarers økologichef Kirsten Lund Jensen (til højre). Arkivfoto: John AnkersenØko-millioner glæder L&F
Samtidig er der sat 70 millioner kroner af til fremme af økologien, og det glæder Kirsten Lund Jensen, der er økologichef hos Landbrug & Fødevarer.
- Det er godt at se, at midlerne til økologiforskning er blevet opjusteret. Det er helt afgørende, at der investeres i ny viden, hvis vi skal nå målet om fordobling af økologien og samtidig levere på de mange grønne dagsordener indenfor klima, natur, biodiversitet og dyrevelfærd, siger hun og fortsætter:
- Her har økologien rigtig meget at bidrage med, men det er vigtigt, vi er helt i front rent fagligt, hvis det også skal være lønsomt for vores landmænd og virksomheder at tage del i udviklingen.
Med aftalen viderefører regeringen målet om, at de offentlige investeringer i forskning skal svare til 1 procent af BNP.