Anden etape af massescreening bliver nu sat i gang
Sidste år blev den første del af en massescreening af grundvandet gennemført. Nu kommer den næste del, hvor grundvandet skal undersøges for cirka 100 pesticider og nedbrydningsprodukter.

Den planlagte anden etape af massescreening af grundvandet er nu sat i gang.
Sidste år blev første etape af en massescreening af grundvandet for uønskede stoffer gennemført. Nu starter anden etape. Det meddeler miljøminister Lea Wermelin (S), i en pressemeddelelse.
Her skal grundvandet undersøges for cirka 100 sprøjtemidler og nedbrydningsprodukter 250 steder i landet.
I 2019 blev grundvandet undersøgt for 415 stoffer. Da resultaterne i februar i år blev offentliggjort, vakte det især opsigt på negativsiden, at der i tre boringer blev fundet nedbrydningsprodukter fra nogle ukrudtsmidler, som aldrig har været godkendt til brug i Danmark.
På positivsiden kunne man dog glæde sig over, at der i massescreeningen ingen fund blev gjort over kravværdien på 0,1 mikrogram fra nogle af de sprøjtemidler, som der i dag er godkendt.
- Bekymrende
Fra miljøminister Lea Wermelin overskygger de ulovlige fund dog stadig den positive historie. I forbindelse med igangsættelsen af anden etape af massescreeningen, lyder det:
- Det var bekymrende fund, vi gjorde i sidste års massescreening, og helt uacceptabelt, at der blev fundet rester fra sprøjtemidler, der har været ulovligt importeret og brugt af brodne kar i landbruget. Det understreger behovet for et tæt samarbejde mellem myndighederne, så vi finder stofferne ved grænsen eller hos landmænd og forhandlere, og det betyder også, at vi må kigge bredere efter stoffer i grundvandet, hvis de slipper igennem kontrollen – eksempelvis stoffer, der har været brugt i Tyskland, siger Lea Wermelin.
Tog afstand fra ulovlig import
Fra landbruget tog både Bæredygtigt Landbrug og L&F i februar afstand fra brug af ulovlige midler, men glædede sig over, at der ikke var fundet rester af godkendte midler over kravværdien i den første del af massescreeningen.
Fra Danva blev der også udtrykt lettelse ovenpå resultaterne af den første massescreening. Det samme gjorde man både hos Geus og DTU.
Fra Bæredygtigt Landbrug lyder der i dag utilfredshed med, at miljøministeren, der i øvrigt i sin pressemeddelelse udlægger en allerede planlagt anden etape som en oprustning, har så ensidigt fokus på landbruget.
- Vi er bestemt tilhængere af, at man overvåger grundvandet, og vi tager skarpt afstand fra de brodne kar i landbruget, som måtte have importeret ulovlige midler. Men det er helt uforståeligt, at man ikke i dén screening, ministeren lægger op til, medtager byernes og industriens udledninger, generations-forureninger, punktkilder som lossepladser og ikke mindst de naturligt forekommende giftstoffer, der netop har været så stor fokus på, siger direktør i Bæredygtigt Landbrug, Hans Aarestrup.
Også hos L&F er Anne Louise Gimsing, chefkonsulent i L&F, kritisk overfor ministerens udtalelser:
- Jeg kan blive godt blive træt af, at ministeren mener, at resultaterne fra den første screening var bekymrende. Der blev dog kun fundet pestcidstoffer over kravværdien i 7 ud af 263 boringer. Det synes jeg ikke giver anledning til stor bekymring.
- Det er også ærgerligt, at der fortsat fokuseres så entydigt på landbruget. Det er for ensporet, og man finder jo som bekendt kun det, som man leder efter, siger hun.
Massescreeningen er en del af tillægsaftalen til Pesticidstrategi 2017-2021, som S, SF, R, V, K, DF & LA står bag.
Det forventes, at de endelige analyseresultater fra screeningen bliver offentliggjort i begyndelsen af 2021.