ASF i Tyskland: Desværre ikke overraskende

L&F's veterinærdirektør Jens Munk Ebbesen tør ikke gætte på, om der med ASF-inficeret vildsvin i Tyskland er tale om en enkelt strejfer eller om udbredelsen af inficerede vildsvin i Tyskland er større end det ene dyr

For veterinærdirektør i Landbrug & Fødevarer, Jens Munk Ebbesen, kommer fundet af afrikansk svinepest i et vildsvin i Tyskland ikke som nogen stor overraskelse.

- Jeg må desværre sige, at jeg ikke er overrasket over, at vi nu ser et tilfælde af afrikansk svinepest i Tyskland. Men jeg tør ikke gætte på, om der er tale om en enkelt strejfer eller om udbredelsen af inficerede vildsvin i Tyskland er større end det ene dyr, siger Jens Munk Ebbesen.

Ifølge L&F stammer fundet af afrikansk svinepest sandsynligvis fra et udbrud blandt vildsvin i det vestlige Polen, som brød ud i november 2019. Hidtil har kun den østlige del af Polen været plaget af afrikansk svinepest.

Udbruddet var på et tidspunkt blot 10-12 km fra den tysk-polske grænse, men i den seneste tid har nye fund af døde vildsvin med smitten bevæget sig mod nord og længere mod øst.

- Det er endnu for tidligt at sige noget om, hvad de konkrete konsekvenser bliver for branchen i Danmark. Selvom vi har forberedt os så godt, som vi kunne, har vi ikke prøvet det før. Vi afventer svar på, hvad tyskerne gør og vi er selvfølgelig i tæt dialog med de danske myndigheder, siger Jens Munk Ebbesen.

Fordi de tyske myndigheder nu officielt har bekræftet smitten, vil EU-kommissionen tage en række initiativer.

- EU-kommissionen vil tage en beslutning om en regionalisering i et mindre område af Tyskland. Det vil sige, at der i et bestemt geografisk område bliver taget konkrete tiltag for at inddæmme smitten. Vi har set noget lignende i Belgien, siger Jens Munk Ebbesen

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også