Miljøstyrelsen: Styr på pesticidegodkendelser

Selv om Miljøstyrelsen flytter fra København til Odense, og i den forbindelse skifter ud i medarbejderstaben, vil det ikke i alvorlig grad gå ud over pesticidegodkendelser, melder styrelsen.

Mandag kom det frem, at Miljøstyrelsen i et 20 sider langt notat havde listet risikobeskrivelser, konsekvensvurderinger og handleplaner for i alt 155 sagsområder op. I notatet anslår styrelsen, at overholdelsen af sagsbehandlingstiden på pesticidområdet i bedste fald vil dykke til cirka 40-50 procent, mod 94 procent i 2017.

Forsinkelserne ville skyldes det kompetencetab, som Miljøstyrelsen lider ved udflytningen, men der er ingen grund til at tage sorgerne på forskud, melder Miljøstyrelsen nu i en meddelelse.

- Det er vigtigt at understrege, at listen handler om worst case scenarier, og vi er på nuværende tidspunkt ikke ramt af tab af ekspertise i det omfang, som listen beskriver. Vi kan samtidig garantere, at der ikke på lovlig vis kommer pesticider på det danske marked, som ikke er vurderede i Miljøstyrelsen og godkendte. Det kan dog blive nødvendigt at prioritere i vores indsatser, og vi kan ikke udelukke længere sagsbehandlingstider i en periode, siger vicedirektør Mads Leth-Petersen.

Minister i samråd
Sagen bliver nu taget op i Folketinget. Således har oppositionen kaldt den nye miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i samråd om sagen.

- Det er okay med et kort dyk, men det her ser ud til, at det vil blive et langvarigt kvalitetstab i sagsbehandlingen. Det kan få alvorlige konsekvenser, siger Christian Poll fra Alternativet til DR Nyheder.

- Ministeren skal komme med et bud på, hvordan han vil sikre den dybe faglighed og kvalitet, der er tradition for at have i Miljøstyrelsen, siger han.
Ellemann-Jensen medgiver overfor DR Nyheder, at der vil være små bump på vejen i forbindelse med flytningen af styrelsen.

- Vi ønsker et Danmark i bedre balance, så må vi leve med, at tingene lige går lidt langsommere, end vi er vant til, og så kommer vi op på fuld fart igen, siger ministeren.

Miljøstyrelsen har mistet 100 medarbejdere i årets første kvartal, men har omvendt lavet 33 nyansættelser, mens cirka 40 nye medarbejdere ventes ansat indenfor kort tid.

Læs også