Rød vrede over udskydelse af Naturpakke

Miljøminister Lea Wermelin (S) har udskudt de ellers længe ventede drøftelser om en natur- og biodiversitetspakke til næste år. Ministeren skal nu i samråd med en stærkt utilfreds rød blok. L&F noterer sig udskydelsen.

Selvom det flere gange har lydt fra miljøminister Lea Wermelin (S), at vi står midt i en naturkrise, så må den bebudede natur- og biodiversitetspakke vente et år. Det meldte ministeren ud mandag i en pressemeddelelse, som blev sendt ud i forbindelse med regeringens finanslovsforslag.

Årsagen er corona.

I foråret aflyste miljøministeren et naturtopmøde i Vejle, hvor hele 105 aktører inklusiv partiernes miljøordførere var inviteret. Både Landbrug & Fødevarer og Bæredygtigt Landbrug var iblandt de inviterede. Mødet skulle have spillet en vigtig rolle forud for de politiske forhandlinger om natur- og biodiversitetspakken. Naturtopmødet er nu planlagt til 2021 i stedet.

- Vi har et ansvar for at bringe os klogt gennem Corona-krisen nu her. Det afspejler finanslovsforslaget, og der er brug for hårde prioriteter. Af samme grund er naturen en af vores prioriteter, men igangsættelsen af de politiske drøftelser om en samlet natur- og biodiversitetspakke rykkes til efteråret 2021.

- Jeg ser nu frem til at fortsætte dialogen med interessenterne om, hvordan vi bedst løfter naturen, og så gennemfører vi det planlagte naturtopmøde i det nye år, siger Lea Wermelin.

- Jeg synes, det er grotesk

I blandt regeringens støttepartier vækker beslutningen om at udskyde natur- og biodviversitetspakken stor utilfredshed. SF har kaldt ministeren i samråd, hvor de beder hende redegøre for beslutningen.

Til DR tordner SF’s formand, Pia Olsen mod miljøministeren.

- Jeg synes, det er grotesk. Det tyder på, at vi har en miljøminister, som ikke er optaget af naturdagsordenen. Det, som vi ser fra socialdemokraternes hånd lige nu, er hovedrystende, siger Pia Olsen Dyhr.

Til Altinget lyder der fra De Radikales miljøordfører, Zenia Stampe, en lignende kritik.

- Det er et udtryk for, at regeringen ikke prioriterer det grønne område, siger hun.

Ærgerligt, men forståeligt

Blandt organisationerne er tonen lidt mere forstående for udskydelsen.

Hos Landbrug & Fødevarer ærgrer viceformand Lone Andersen sig over, at pakken er udskudt. I forbindelse med vedtagelsen af sprøjte- og gødskningsforbuddet på §3-arealer har hun tidligere fremført, at det burde have været noget, som blev drøftet i en biodiversitetspakke i stedet.

- Jeg havde set frem til at få en god dialog med ministeren og andre interessenter omkring en indsats for natur- og biodiversiteten. I landbruget spiller vi jo en hel central rolle i den forbindelse. Vi kan bidrage til at finde nogle holdbare løsninger.

- Men det giver jo også rigtig god mening, at det bliver skubbet et år, så man kan få lavet en ordentlig inddragelse af interessenterne, siger Lone Andersen.

Hun fortæller, at hun håber, at det udskudte naturtopmøde kan blive gennemført i foråret 2021.

- Hellere få lavet sådan en pakke ordentligt end risikere at få lavet noget makværk. Det er jo nogle store, vigtige ting, der skal diskuteres, siger hun.

Glæder sig over ambitioner

Hos Danmarks Naturfredningsforening er der fra præsident Maria Reumert Gjerding også lidt mere forståelse for beslutningen om at udskyde biodiversitetspakken. På Twitter skrev hun tirsdag formiddag:

- Vi glæder os ubeskriveligt til regeringens lovede naturpakke. Biodiversiteten har akut brug for en redningsplan. Ærgrer mig over forsinkelse, men glæder mig over, at regeringens ambitioner er intakte på trods af forsinkelse og dybt skuffende finanslov.

Landbruget kan fylde

At landbruget må forventes at komme til at spille en væsentlig rolle i den kommende natur- og biodiversitetspakke vidner listen på Miljø- og Fødevareministeriets side om pakken alt om. Miljøministeren har tidligere bedt offentligheden komme med forslag til indholdet af pakken. Her kom der 349 forslag. Landbrug er nævnt i mindst 65 af dem. 

I Landbrug & Fødevarers forslag, som er en af de 349, der har indleveret forslag, lyder det i øvrigt, at »det er afgørende for indsatsen for natur og biodiversitet i det åbne land, at private lodsejere motiveres til at gøre en indsats gennem inddragelse, dialog og positive incitamenter«.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

Læs også