Handlekraftig fynbo med fjerkræ hædret

Landbrug & Fødevarers pris som »Årets unge landmand« er tildelt Henrik Pihl Winterø, der i 2017 overtog Aalundgaard i Ladegårde ved Aarup.

Den hæderfulde pris som »Årets unge landmand« blev ved årets delegeretmøde i Landbrug & Fødevarer tildelt en fynbo.

En effektiv produktion og en anderledes vej ind i faget var blandt begrundelserne for valget af den 33-årige ægproducent Henrik Pihl Winterø fra Ladegårde ved Årup.

Da han ikke havde mulighed for at overtage den kalveproduktion, hvor han ellers var driftsleder, annoncerede den unge landmand i stedet på en lidt utraditionel vis i avisen efter et landbrug, han kunne overtage. Det lykkedes på fornemmeste vis med et glidende generationsskifte med ægproducent Helge Strandgaard Hansen i oktober 2017.

Henrik Pihl Winterø havde aldrig arbejdet med fjerkræ før, men han gik i lære hos Helge Strandgaard Hansen, og driver i dag ægproduktionen på Aalundgaard videre sammen med sin kone, Karoline Pihl Winterø.

Produktionen omfatter 36.000 æglæggende høner fordelt på to huse med 18.000 i hvert hus, alle af racen Hvid Lohmann. De lægger cirka 34.000 æg hver dag, hvilket bliver til en gennemsnitlig årsproduktion på 10,5 millioner æg, som leveres til Danæg i Christiansfeld.

- Henrik, du skal vide, at din historie virkelig har sat sig fast hos mig. Din idé med annoncen i avisen er simpelthen genial. Den måde, din kone forelskede sig i den hvide bro i haven, og hun sammen med Helge fik solgt idéen om at købe gården – selv efter du egentlig havde afskrevet den. Du havde modet til at kaste dig ud i et nyt eventyr og lære om fjerkræ. Din vilje og mod til at lykkes med det er meget inspirerende for alle, lød det fra Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, i talen til »Årets unge landmand«.

Formålet med prisen »Årets unge landmand« er at sætte fokus på lyspunkter i form af konkrete beretninger om unge landmænd, der med kreativitet, flid og rettidig omhu bryder mønstret og etablerer sig med en bedrift, der peger fremad. Prisen er en studietur til en værdi af 30.000 kroner.

 

Læs også