For et år siden kom Micha Topp Nielsen tilbage fra barsel til Lykkensgård Avlscenter, og hun var spændt på, hvad hun kom tilbage til. Bortset fra driftslederen, Anja Therkelsen, og ejeren, Ulrik Olsen, var der skiftet ud i gruppen af kollegaer.
- Nu er der gået et år, og jeg har haft tid til at tænke over, hvad der får min arbejdsplads til at skille sig ud fra de andre, lød det blandt andet i motiveringen for, hvorfor Micha Topp Nielsen havde indstillet sin arbejdsplads som årets arbejdsplads.
Og Lykkensgård Avlscenter, der ligger på Røsnæs ved Kalundborg, blev – som det fremgik af LandbrugØst i sidste uge – sammen med Frihedslund Læregård kåret som årets arbejdsplads på VKST’s årsmøde for svineproducenter. De to var ligeværdige i kampen om titlen, lød det i forbindelse med prisoverrækkelsen.

Alle er ligeværdige

I begrundelsen for indstillingen skrev Micha Topp Nielsen blandt andet: »Alle er ligeværdige, og vi løfter i samlet flok. Hver mandag bliver ugens forløb planlagt med skiftevis tavlefører, hvor alle medarbejdere tager del i planlægningen. Vi skiftes også til levering af avlsdyr«.   
- Vi går meget op i, at kommunikationen foregår på dansk for at få en bedre kommunikation og mindre misforståelser, og derfor er vi kun danskere på arbejdspladsen, hvilket jeg er stolt af, fortæller Micha Topp Nielsen videre.
- Hver elev, tilføjer hun, er tilknyttet en afdeling samt en faglært, og eleverne får tildelt ansvar efter evne og får lov til at arbejde selvstændigt i deres afdeling. Efter et par måneder bliver der roteret rundt, så eleverne har mulighed for at komme rundt i alle afdelinger.
  

Altid smil på læben

Videre fremhæver Micha Topp Nielsen, at hendes kollegaer altid møder op med et smil på læben og er klar til dagens gøremål.
- Vi kan konfrontere hinanden uden at bære nag, og alle er åbne for råd fra de andre medarbejdere. Vi er gode til at bede om hjælp hos hinanden og er parate til at give den en ekstra skalle.     
- Ved besøg af dyrlæge eller rådgiver deltager både medarbejdere og elever, hvilket giver en anden forståelse og tilgang til tingene i stedet for bare at få det hevet ned over hovedet. Det motiverer os selv til at tænke ud af boksen, påpeger Micha Topp Nielsen og fortsætter:    
- I tilfælde af ferie eller fridage går vores driftsleder gerne ind og tager den pågældendes afdeling, og det er med til, at vi andre kan holde fuld fokus på vores egen afdeling.
 

Stolt og ydmyg

LandbrugØst har spurgt Ulrik Olsen, der overtog Lykkensgård Avlscenter for 11 år siden, hvad prisen betyder for ham.
- Indledningsvis vil jeg sige, at det er vores driftsleder (Anja Therkelsen, red.), der har en stor del af æren for titlen. Det er hende, der skaber den trygge hverdag for de medarbejdere, vi har.
- Jeg er meget stolt og beæret over, at vi får sådan en pris samtidig med, at jeg er meget ydmyg omkring det, lyder det videre fra Ulrik Olsen, der i 2016 også kunne glæde sig over, at årets elev ved svinekongressen i Herning, Marie Fisker, kom fra Lykkensgård.
Ulrik Olsen fortsætter: - Der skal ikke mange konflikter til med ens medarbejdere, før man er den dårligste ejer og leder, og man skal hele tiden passe godt på sine medarbejdere.
Stabilitet er vigtigt
- Det er vigtigt for mig, at der er stabilitet på arbejdspladsen og at medarbejderne ved, hvad de skal lave. Vi gør meget for at uddanne vores elever, og jeg tror, at det giver et ekstra engagement hos mig selv og hos vores faste medarbejdere, for vi skal alle være skarpere hver dag, påpeger Ulrik Olsen.
På spørgsmålet om eleverne forlods kender til landbrug i almindelighed og svinebedrifter i særdeleshed, når de kommer til Lykkensgård, svarer han:
- De fleste af vores elever i dag kommer ikke fra landbrug. Vi bliver jo færre og færre landmænd, og det er begrænset, hvor mange børn vi selv får. Derfor er det godt, der kommer elever til udefra.
- Aktuelt kommer to af vores elever fra København og den tredje fra en hesteejendom, oplyser Ulrik Olsen afslutningsvis.

Lykkensgård Avlscenter
Lykkensgård er en avls- og opformeringsbesætning, hvor der laves avlsdyr og KS-orner.
Der produceres årligt cirka 14.000 grise, hvoraf cirka halvdelen slagtes.
Lykkensgård Avlscenters medarbejderstab består af en driftsleder, tre faglærte og tre elever.                                      
500 årssøer af racerne duroc og landrace.
Ulrik Olsen har for kort tid siden overtaget slægtsgården Kongestensgården på Røsnæs, der har 460 årssøer, og er en normal opformeringsbesætning.
Desuden drives i samarbejde med kompagnon Anders Jakobsen, Protekta Farm, en 1.200 hektar stor økologisk ejendom i Illerup nær Saltbæk ved Kalundborg.