Svinerådgivning direkte i farestalden

Rådgivning foregår i stalden mens man hjælper med at passe grisene. I hvert fald hvis man spørger Karina Mikkelsen, der er indehaver af virksomheden Farestalds Eliten, hvor hun kombinerer sin mangeårige praktiske erfaring i svinebruget, med direkte rådgivning på staldgangen sammen med landmanden, driftsledere og ansatte.

- Folk spørger ofte hvor min hvide kittel er, men jeg foretrækker et par overalls og et par gummistøvler, lyder det fra Karina Mikkelsen, der er indehaver af virksomheden Farestalds Eliten, som siden 2020 har rådgivet svineproducenter i hele landet.

Hun er uddannet landmand og driftsleder med mere end 20 års erfaring inden for svineproduktion omkring opformering af søer og har erfaring fra store produktionsbesætninger samt fra et avlscenter med 800 søer.

-  Jeg har altid nydt arbejdet med pasning af grise i farestalde, fortæller Karina Mikkelsen, der samtidig tilføjer, at det hårde fysiske arbejde, gennem årene efterhånden kunne mærkes i kroppen – og det blev startskuddet for et karriereskifte.

Først som svinerådgiver og fra sidste år som selvstændig rådgiver med sit eget rådgivningsfirma Farestalds Eliten. Virksomheden kombineres dog stadig med praktisk arbejde i en svinebesætning, hvor Karina Mikkelsen er tilknyttet fast.

»Hands on«-rådgivning

For hende handler rådgivning om at komme med ud i stalden og møde dem der arbejder der i form af den ansatte, driftsleder, afdelingsleder eller landmanden selv – og i fællesskab få klarlagt problemstillingen for den enkelte besætning.

-  Jeg går meget ind for »hands on«-rådgivning. Det er i det praktiske, at de fleste lærer bedst, lyder det fra Karina Mikkelsen.

I praksis betyder det, at hun møder ude hos landmanden og går med rundt og er med til at passe grisene, mens man undervejs snakker om de udfordringer og problemstillinger, der er det pågældende sted.

Hands on-rådgivningen kan handle om alt fra sygdomme, kuldudjævning, oplæring af medarbejdere, foderjustering før og efter faring, ledelse og sparring.

Håndgribelig og forståelig rådgivning

Èn af dem, der i den grad har taget Karina Mikkelsens rådgivningsform til sig, er Christopher Tvergaard-Lerager, der er afdelingsleder i farestalden på Tandergård I/S ved Mårslet syd for Aarhus.

Via en erfa-grupper fik han sidste år kendskab til Farestalds Eliten, og han er ret imponeret over den rådgivning og sparring, han har fået.

-  -Vi havde en udfordring med små grise og høj dødelighed. Efter en tur rundt i stalden påpegede hun blandt andet bidesår, kuldudjævning og smittebeskyttelse – meget håndgribelige ting. Hun ved, hvad det handler om, forklarer Christopher Tvergaard-Lerager.

Og resultaterne af samarbejdet og rådgivningen er ikke udeblevet. Ifølge Karina Mikkelsen var andelen af døde smågrise i 2. kvartal 2020 faldet fra knapt 16 procent til godt 9 procent, mens grise pr. årsso var steget fra godt 35 til knapt 40.

-  Det at have en person med helikopter-perspektiv, tror jeg, er en kæmpe fordel, konstaterer Christopher Tvergaard-Lerager, der samtidig understreger, at det er vigtigt at være åben og modtagelig for den rådgivning man får, og får implementeret tingene.

Læs også

Sagro lander årsresultat på 20,6 millioner kroner
Rekordoverskud efter fusion: Velas udlodder 10 millioner kroner til ejerne
Rekordoverskud i SLF
Agri Nord udlodder 3,5 millioner til medlemmerne
Ny HR-virksomhed ser dagens lys
Mange landmænd har en mere bæredygtig virksomhed, end de tror