Optimering af udbytte og økonomi i kartoffelproduktion

Rådgivningsvirksomheden BJ-Agro satte med en forsøgsfremvisningsdag i Hovborg fokus på sorter, sygdomsbekæmpelse og gødning i både konventionel som økologisk kartoffelavl

Forsøg med kartofler uden brug af tilførte næringsstoffer. Foto: John Ankersen Forsøg med kartofler, hvor der er tilført næringsstoffer – forskellen er markant. Foto: John Ankersen

Rådgivningsvirksomheden BJ-Agro i sydjyske Hovborg, har gennem en årrække specialiseret sig landsdækkende inden for kartofler med henblik på kvalitet, udbytte og optimal økonomi for kartoffelproducenterne.

Og netop kartoflerne var i fokus, da man forleden havde inviteret til en forsøgsfremvisningsdag i forsøgsmarker ved Hovborg, hvor der var fokus på blandt andet sorter, sygdomsbekæmpelse og gødning i både konventionelle og økologiske kartofler.

Første halvleg af dagen var i de økologiske forsøg, hvor der var fokus på sorter, udbytte og skimmelresistens. Og netop forsøgene i de økologiske kartofler, kan ifølge Esben Sangild, salgskonsulent hos BJ-Agro, både nu for de økologiske avlere, men på sigt også for de konventionelle avlere, vise sig at blive nyttig viden:

- Det handler om mere biologi og mindre kemi. Stadigt mere kemi i form af pesticider forsvinder, og måske vil flere endnu forsvinde.

BJ-Agro har gang i 15 forskellige økologiske forsøg landsdækkende på egne og landmandsmarker, hvor man afprøver biologiske midler og arbejder i sorter med skimmelresistens, da skimmelangreb er en udfordring for økologer, da kemi ikke er mulig, og økologiske kartofler er følsomme omkring skimmel. I forsøgene måler man foruden på skimmel, også på nedvisning og skader i planterne.

Blandt de afprøvede sorter i økologiske kartofler er sorterne Arkana, Twinner og Jacky.

Konventionelle forsøg

Anden halvleg af dagen handlede om de konventionelle kartoffelforsøg, hvor især sorter, næringsstoffer i form af gødning og mineraler, stod på dagsordenen.

Her blev flere forsøg gennemgået, hvor effekt og erfaring af forskellige niveauer og tildelinger af næringsstofferne blev gennemgået, og hvor agronom samt indehaver og stifter af BJ-Agro, Benny Jensen, blandt sine nedslagspunkter havde eftergødning i form af bladgødning, der kan være relevant i mange kartoffelmarker.

Her viste egne forsøg sidste år, at netop efterfølgende bladgødning gav positivt resultat i udbytterne.

- Det bliver spændende at se om forsøgene viser det samme i år, konstaterede Benny Jensen.

BJ-Agro har i år fået tilskud til sine sortsforsøg af Kartoffelafgiftsfonden, ligesom man fra i år også er med i et 4-årigt GUDP-projekt kaldet »Sustainability and resilience in organic portato production« - sammen med blandt andre Aarhus Universitet og Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Læs også