HEG i Aars i Himmerland er det eneste sted i Danmark, hvor man uddanner entreprenørmaskinmekanikere og landbrugsmaskinmekanikere. Omkring 150 elever har tidligere startet på skolen hvert år, men sidste år startede over 200 elever.

Eleverne kommer fra hele Danmark, Grønland og Færøerne.

Uddannelserne tager fire år og seks måneder inklusiv Grundforløb 1 og 2. Grundforløb 1 er fælles for flere uddannelser, blandt andet også personvognsmekaniker. Det er her, hvor eleven finder ud af i hvilken retning, han eller hun ønsker at gå. På Grundforløb 2 samles eleverne, som ønsker at uddanne sig til entreprenør- eller landbrugsmaskinmekaniker.

De to uddannelser består herefter af syv hovedforløb for entreprenørmaskinmekanikere og otte hovedforløb for landbrugsmaskinmekaniker. Et hovedforløb varer fem uger, og eleverne er i praktik mellem hvert hovedforløb.

Eleverne følges ad

På de første fire hovedforløb følges eleverne ad.

- Det er de grundlæggende ting, de lærer. Om en motor sidder i en landbrugsmaskine eller en entreprenørmaskine, er på det her tidspunkt ikke vigtigt, for der er nogle grundlæggende ting, som er fuldstændig ens. El, el-opbygning, kredsløb og styring er også akkurat det samme, om det er på en traktor eller en entreprenørmaskine, siger Aksel Gaardsted Christiansen, som er uddannelseschef for entreprenørmaskinmekaniker- og landbrugsmaskinmekanikeruddannelserne og ansvarlig for eleverne, fra de har afsluttet grundforløbene og fået en aftale med en virksomhed om praktik.

Eleverne specialiserer sig

Fra 5. hovedforløb deles eleverne, og landbrugsmaskinmekanikerne specialiserer sig i landbrugsmaskiner, traktorer og høstmaskiner. Og entreprenørmaskinmekanikerne går direkte imod entreprenørmaskinerne.

- Teori og praksis hænger sammen. De har fem ugers koncentreret skoleforløb her og så tilbage i virksomheden og få det afprøvet. Sådan veksler uddannelsen mellem teori her og praksis ude i virksomheden, siger Aksel Gaardsted Christiansen.

En legoklodsmodel

Hvert hovedforløb skal bestås, inden man kan komme videre til det næste.

- Vi plejer at sige, at det er en legoklodsmodel, fordi du skal have færdiggjort og bestået dit 1. hovedforløb, inden du kommer på 2. hovedforløb, for der bygger vi jo videre på den viden, du har samlet. Og hvis det er, at man af den ene eller anden grund ikke har bestået 1. hovedforløb, så kan legotårnet vælte, fordi man har nogle huller i ens viden, forklarer Aksel Gaardsted Christiansen.

De første fire hovedforløb kaldes »Trin 1«, de resterende kaldes »Trin 2«.

- Efter Trin 1 kan man vælge at afslutte sin uddannelse og blive materielmekaniker. Den er vi faktisk ved at fintune lige nu og få den rettet endnu mere hen mod have-park-segmentet. Vi skal sørge for, at der er nogen, der kan reparere vores robotplæneklippere, motorsave, hækklippere, buskryddere og sådan noget, siger Aksel Gaardsted Christiansen om uddannelsen, som faktisk vælges af en del.

Uddannelserne som landbrugs- og entreprenøtmaskinmekaniker afsluttes med en svendeprøve på sidste hovedforløb, og forløber over to dage med forskellige typer opgaver.

Krævende uddannelse

Aksel Gaardsted Christiansen oplever, at der er stor efterspørgsel efter både elever og færdiguddannede unge.

- Der er ingen tvivl om, at uddannelserne er krævende og teknisk vanskelige. Og det gør også, at eleverne er attraktive for andre end deres egne brancher. Derfor uddanner vi stort set ingen til arbejdsløshed. Der er næsten fuld beskæftigelse altid. Og det er der fordi, at uddannelsen er megapopulær, og eleverne er megadygtige, siger Aksel Gaardsted Christiansen.

Når han kigger på tidligere elever, er der også mange, som i dag arbejder med vindmøller, offshore eller med gaffeltrucks.

- Det er beslægtede brancher, men som nødvendigvis ikke uddanner selv, men gør brug af, at landbrugsmaskinbranchen og entreprenørmaskinbranchen uddanner et stort antal elever selv, forklarer han.

En fremtid på el

Kigger Aksel Gaardsted Christiansen frem, ser han og skolen ind i, at uddannelserne skal have et yderligere ben, nemlig eldrevne maskiner.

- Der kommer flere og flere af dem, og den opgave skal vi være klar til at løfte, siger han.

Det betyder, at HEG i år starter den proces, som går forud for, at netop det emne bliver en del af uddannelserne.

Branche løfter deres uddannelsesansvar

Uddannelseschef Aksel Gaardsted Christiansen kalder det fuldstændig magisk, når han snakker om samarbejdet mellem HEG og landbrugsmaskinbranchen og entreprenørmaskinbranchen.

- Det er en branche, som virkelig løfter deres uddannelsesansvar, og det er fuldstændig magisk for os som uddannelsesinstitution. Vi har et helt tæt samarbejde med foreningerne bag omkring det her, siger Aksel og nævner en række af alle de ting, som de laver sammen. Blandt andet deltager de i Skills-konkurrencer, står på messer, udpeger »Danmarks Bedste Lærling« og så videre.

Udvider skolehjemmet

Der er fuld gang i byggeriet på HEG, som blandt andet uddanner landbrugs- og entreprenørmaskinmekanikere. Der udvides lige nu med 64 værelser, samtidig har uddannelsesstedet købt et kollegie og kommer nu op på små 400 sengepladser til deres kostskoleelever.

- Langt hovedparten af vores elever på de to uddannelser vælger at bo her. Over 90 procent. Og det er blandt andet fordi, at vi er en landsskole, og mange elever har lang rejsetid, siger Aksel Gaardsted Christiansen.