J. Dyhr importerer og forhandler en mindre svensk skovmaskine. Den første Malwa-maskine med 100 hk Cat-motor kører nu hos lokal skoventreprenør.
Lyden af motorsave bliver sjældnere i skovene. I stedet tager maskiner mere og mere over. Store maskiner, som fælder store træer og udskærer stammerne i ét hug.
Disse maskiner kræver imidlertid meget plads, og sætter ofte sit aftryk i skoven med trykskader på træer og deres rodnet. Og efterlader store hjulspor på de nødvendigvis brede skovveje.
Hos J. Dyhr A/S i Gudbjerg, der som Valtra-forhandler har mange skoventreprenører i kundekredsen, går man nu en anden vej, når det gælder skovmaskiner. Sidste år indledte maskinforretningen både importen og forhandlingen af de svenske Malwa skovmaskiner.
Demo sidste sommer
Faktisk kom kontakten til fabrikken ved Gøteborg i stand gennem den lokale skovfoged Rune Bukkehave, der efterspurgte en maskine, som var mere skånsom til opgaverne ikke mindst i de tættere skovområder med blandt andet pyntegrønt.
Sammen med J. Dyhr blev der sidste sommer arrangeret en demonstration af Malwa-maskinerne for en snes interesserede i Glorup/Rygårds skovdistrikt.
Lillejuleaften blev den første Malwa skovningsmaskine herhjemme leveret. Det skete til skoventreprenør Jan Matthiesen, Hesselager, der blandt andet arbejder for lokale sydøstfynske skovejere og for Rune Bukkehave, der driver Bukkehave Skov & Land A/S med pasningen af det 600 hektar skovareal på Glorup/Rygård samt flere andre fynske godser og skovejere som kunder.
Skånsom drift tilbage i skoven
- Skovene er skabt til skånsom drift, men i stedet tilpasses skovene nu til de store skovmaskiner. Men denne type mindre maskiner kan vi få den skånsomme drift tilbage, fremhæver skovfogeden, da Malwa 560 skovningsmaskinen forleden var på opgave i en 15 års plantage med nobilis i den store Rygård-skov ved Svendborg-landevejen nord for Ellerup.
- Skoven har en fremtid
Jan Matthiesen kører den smalle Malwa ind i plantagen, og indleder fældningen af en enkelt række nobilis-træer. Det er nok for at give plads til et spor for udtynding, lift til beskæring og udkørsel af det afskårne pyntegrønt til efteråret.
- Det smalle spor gør, at vi her bibeholder et par hundrede træer, fordi vi ikke behøver at fælde to rækker. Samtidig får vi ikke dybe spor at skulle forcere, når vi hvert år skal klippe nobilis-grene til pyntegrønt, fremhæver Rune Bukkehave.
Potentiale for maskinen
Skovfogeden ser maskinen som perfekt til især første og andengangs udtyndning. Derfor vurderer han, at den har stort potentiale i de mange skovrejsninger, som i disse år skyder op.
- I det hele taget skal kvalitetstræ dyrkes ordentligt og udtyndes optimalt. Det gælder både nåletræer og løvtræ, såvel i de store skovdistrikter som i private skove, siger han og påpeger, at maskinens størrelse gør, at udtyndingen kan foretages på et tidligere og mere optimalt tidspunkt.
Samtidig forudser han, at den smalle og handy maskine i de mindre, tætte skove er skabt som afløser for motorsaven.
Klik her – og se video, hvordan maskinen arbejder i Rygård-skoven (Video: Erik Hansen)
Som i gamle dage
Jan Matthiesen, der har 20 års erfaring som skoventreprenør, er glad for sin nye investering, som også for hans vedkommende erstatter det slidsomme arbejde med motorsav.
- Mine mange trofaste kunder har bakket mig op i beslutningen, og det er en fornøjelse at kunne komme rundt til stort set alle opgaver. Det er næsten som i gamle dage og lige så skånsomt, som da min egen farfar arbejdede med heste netop her i Rygård-skoven.
- Med dens knækstyring og bredden på kun 1,95 meter klares også de uheldige træer inde i skoven eller plantagen. Den laver kun 10-15 cm dybe spor, og er vejret ikke til det, så springer jeg bare til noget andet, siger den erfarne skoventreprenør, som i den oliefyrsopvarmede kabine viser, hvordan de fældede træer automatisk opgøres i kubikmeter.
Malwa’en flytter han fra opgave til opgave med sin traktortrukne blokvogn.
Miljøvenlig maskine
Hans lillebror, Henrik Matthiesen, har også erfaring med skovarbejde, men er nu sælger hos J. Dyhr og har ansvaret for salget af Malwa-produkterne.
Han oplever god interesse for de svenske maskiner, der fås både som ren skovningsmaskine, som udkørselsmaskine eller som combimaskine, alle udstyret med en 100 hestes Cat-motor.
- Med et dieselforbrug på kun fem liter i timen er det en meget miljøvenlig skovmaskine, med lave driftsomkostninger. Og en maskine, som kan det samme som de store skovningsmaskiner.
Malwa’en vejer kun 5,8 tons, og har træk på alle tre aksler. Processor-hovedet for enden af den 6,2 meter kranarm kan skære op til 40 cm stammer, afgrene og udskære dem i bestemte længder.
Henrik Matthiesen oplyser, at den lille svenske fabrik sidste år sendte 40 maskiner på markedet, og alene i februar blev seks maskiner færdiggjort.
- På de traditionelle store markeder som Norge, Sverige og Finland samt i Baltikum har man nu også fået øjnene op for de mindre maskiner. Senest har Malwa også solgt til Tyskland, fortæller sælgeren fra J. Dyhr, hvor man er parat med både salg, service og reservedelsforsyning til det nye importprodukt.