bannerPos

Vil kræve 1.000 store tankvogne at køre spildevand i rensningsanlæg

Novafos var også til stede i sidste uge i Skovshoved Havn, da et pumpefirma forberedte den kommende udledning af spildevand. Foto: Lasse Ege Pedersen

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
23-05-2020 08:03
Fra Novafos, der står for udledningen ved Skovshoved Havn, forstår man godt, at udledningen af forurenende spildevand i Øresund provokerer mange landmænd.

Hos Novafos er direktør Carsten Nystrup forstående for, at landmænd bliver harme, når de hører om den tilladelse, som selskabet har fået til udledning af spildevand direkte i Øresund.

- Det er klart. Hvis man selv føler, man er under skrapt tilsyn, lovgivning, folkedomstol og alt muligt andet, så kan det virke provokerende, at vi over fem dage får lov til at udlede en temmelig stor volumen af spildevand med det indhold af fosfor, og hvad du ellers nævner, der er i, siger han til Effektivt Landbrug.

Han fortæller, at udledningen bestemt ikke er noget, som man er stolt over i selskabet.

- Heldigvis er det ikke noget, som sker så tit.

- Men her på det seneste med de store byggeaktiviteter, som der er i København, så har været det været nødvendigt to gange i år. Men ellers kan der gå år i mellem, at vi har det behov, siger Carsten Nystryp.

Ikke realistisk

Fra Carsten Nystrup lyder det, at han rigtig nok har talt med Bæredygtigt Landbrug, der mener, at selskabet burde transportere spildevandet væk i tankvogne eller med tankskibe til rensningsanlægget på Amager.

- Der er nogle, der spørger os, hvorfor kører vi det ikke væk med tankvogne. Det har vi lavet et regnestykke på. Det ville kræve 1.000 tankvogne af den største kaliber, som man overhovedet har i Danmark. Det er ikke hensigtsmæssigt. Det, vi gør nu, er det bedste af flere onder, siger direktøren.

Ældre kloaksystemer

Fra Arne Kristensen, der er kommunekoordinator i Novafos, og som står for projektet i Skovshoved Havn, lyder det, at ledningerne, der bliver brugt til at sende spildevandet 1,6 kilometer ud i Øresund, er dem, man brugte ind til 1978, hvor renseanlægget Lynetten på Amager blev bygget.

- Det her en ekstraordinær situation. Rundt langs Danmarks kyster har vi nogle nødoverløb. Ledningerne er dimensioneret til en vis mængde spildevand, som de kan klare, og når det så for eksempel regner mere end, hvad rørene kan føre, så sker der overløb til vandområder. Hvad enten det er vandløb, søer eller havet.

- Og det er jo også noget, som der i de her år bliver kigget meget på, siger han.

Han forklarer, at problemet i Gentofte og mange andre steder er, at spildevand og regnvand løber i samme ledning i nogle ældre rørsystemer. Her bliver der arbejdet flere steder på, at regnvand skal ledes uden om de store renseanlæg.

- Men det er typisk, at vi i de her byområder har de her gamle afvandingssystemer, siger han.

Har oplevet det tre gange

Han fortæller, at han dog ikke kan genkende, at det er normal praksis, at spildevandet, som det kommer til at ske de næste fem dage, bliver ledt direkte ud i havet.

- Den her situation er i den grad ikke ordinær. I de 27 år, jeg har arbejdet med det her, er det her tredje gang, at det sker. Og det sker, når der skal arbejdes med ledningen. Der er simpelthen ikke noget alternativ.

Han fortæller, at ledningen, som det drejer sig om, er én meter i diameter, og i en tørvejrsituation løber der 600 liter vand igennem i sekundet.

- Det kan man jo ikke bare køre væk. Og ja, det her er altså ikke en situation, som vi synes er særlig fed. Det er også derfor, at vi forsøger at gøre den så kort som muligt med de her fire-fem dages udledning, siger Arne Kristensen.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

 

 

Stabile tendenser på svinemarkeder

Efter den uro, som fundet af afrikansk svinepest i Tyskland for et par uger siden skabte, ser det europæiske svinemarked ud til at have fundet fodfæste igen.

Klovkursus på levende ben

BoviCura tilbyder i oktober to klovkurser – et for nybegyndere, hvor der arbejdes med døde ben, og et for øvede, hvor man arbejder med levende ben.

Stære giver landmand store problemer

Det er svært at holde stære ude af kvægstalden. Det har landmand Michael Bossen Linnet fra Højer måttet konstatere.

Ekspanderer på biogasmarkedet: DBC Invest køber 'større' ejerandel i Outrup Biogas

DBC Invest foretager en tocifret millioninvestering i Outrup Biogas, hvilket dermed bliver selskabets fjerde investering i danske biogasanlæg.

Økologer går i samarbejde med vegetarer om nyt videnscenter

Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forening etablerer pr. 1. oktober 2020 et nyt videnscenter: Plantebaseret Videnscenter. Det skal sætte turbo under den grønne omstilling på middagsbordet, lyder det.
Side 1 af 1932 (38626 artikler)Prev1234567193019311932Next