Det kan blive nødvendigt at droppe det kommende markarbejde, hvis det skulle gå så galt, at der mangler for mange folk i staldene på grund af Covid-19-sygdom, lyder det fra en svineproducent.
Hvis bare en enkelt medarbejder kommer i karantæne for smittefarlighed, så går hele bedriften i karantæne hos I/S Gammelgaard ved Odder for at sikre pasningen af grisene.
Der er ingen klare svar på de udfordringer med at få passet dyrene, som et omfattende, regulært sygdomsudbrud blandt medarbejderne af Covid-19 vil forårsage for en virksomhed som I/S Gammelgaard ved Odder.
Problemerne vil tårne sig op ved sygdomsfrafald blandt blot halvdelen af de 14 mand m/k inklusive ejerne, som tager sig af stalde og marker på de fire ejendomme med op mod 20.000 dyr.
- Uha, det er jo et spørgsmål, man ikke kan svare på i øjeblikket. Hvis vi lige pludseligt er fem medarbejdere syge, så har vi saftsuseme et problem. Det har vi ikke forholdt os til på nuværende tidspunkt. Vi håber, at det ikke går så galt, siger Jens Gammelgaard, som også er formand for Landboforeningen Odder-Skanderborg.
Det kan blive nødvendigt at droppe det kommende markarbejde, hvis for mange folk vil mangle i staldene, siger han.
- Så må vi køre på nødprogram, så marken kobles af, og så alle passer dyr og er på arbejde, indtil man er færdig med dagen. Der er ikke andet at gøre ved det. Dyrene har jo første prioritet.
Vikarordning kan blive presset
- Sandsynligheden for, at det bliver forår inden for de næste tre uger, er nok ganske stor. Og så vil det ikke bare være i stalden, at vi behøver medarbejdere, men også i marken. Vi har virkelig brug for al vores arbejdskraft på grund af al den regn, vi har fået, til at få kørt gylle ud. Vi kan selvfølgelig tage kontakt til vikarordningen. Men har de så folk, der kan komme?
Men hvad nu hvis i værste fald flere end halvdelen af medarbejderne bliver syge og ikke kan komme på arbejde. Hvad gør I så?
- Jamen den situation har vi ikke svar på. Jeg ved ikke, hvad jeg så skal gøre. Og det er et dårligt svar at give. Men vi krydser virkelig fingre for, at det ikke sker. For så har vi et kæmpeproblem. Så må vi se, om man er så dårlig, at man ikke kan passe dyrene alligevel. Det er lidt det samme problem, som sundhedsvæsenet vil få. For hvad vil hospitalerne gøre, hvis der ikke er personale til at passe de syge? Det er den samme situation, vi vil være i. Så vi er nødt til at tage en dag ad gangen og se, om ikke de tiltag, som regeringen har besluttet, kan bremse smittespredningen, siger Jens Gammelgaard, som ejer virksomheden sammen med sin hustru og sønnen Allans familie.
Til spørgsmålet, om en sidste udvej er nødslagtning, svarer Jens Gammelgaard i et opgivende tonefald:
- Det kan slet ikke lade sig gøre. Man kan ikke slagte 20.000 dyr.
Slut med større fester
Hvis en medarbejder bliver sat i karantæne, fordi vedkommende har været i kontakt med en smitteramt person, så får det konsekvenser for alle ansatte og ejeren i I/S Gammelgaard.
- Hvis en af vores medarbejdere kommer i karantæne, så kommer vi det alle sammen. Vi skal have vores dyr passet. Vi kan jo ikke bare lade dyrene gå. Så passer vi dyrene og kører hjem bagefter, hvor vi bor. Og sådan vil det så være i de fjorten dage, indtil smitten forhåbentlig er ovre, siger Jens Gammelgaard.
Han orienterede de ansatte om forholdsreglerne onsdag aften. De er blevet bedt om at holde sig fra barer og parties og andre større forsamlinger af andre mennesker. Hvis alle bare er i karantæne, og ikke sygdomsramte, så er der umiddelbart ikke fare for, at dyrene ikke kan blive passet.
Frygter også for slagteriet
- Vi skal prøve at holde os hjemme ved vores familier, også dem af vores unge mennesker, som vi har ansat, og ikke komme ud alle mulige steder. Det er for, at vi selv forebygger sygdom. Det er ansvarlige unge mennesker, som vi har ansat, så vi burde kunne holde skansen. Men det er jo ikke til at vide, siger Jens Gammelgaard.
Et andet problem kan blive at få dyrene kørt væk til slagteriet.
- Det vil være mindst lige så slemt. Hvis vi ikke får grise kørt væk hver uge, så går det jo galt. Der kommer mindst tusinde grise til verden hver uge hos os. Og hvis Danish Crown ikke kan komme, hvad skal vi så gøre ved dem?
Foder bliver ikke et problem
- Vi har selv korn nok i vores siloer. Og vi får soja og mineraler hjem til en måned ad gangen. Det eneste problem kunne være, hvis et foderanlæg bryder sammen, og vi ikke kan få stumper hjem til at lave det. Men hvorfor skulle det lige ske?, siger Jens Gammelgaard.
flemming@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 20 36 79 50