EU godkender afgift for halekupering

EU-Kommissionen har godkendt, at danske svineproducenter, der kuperer haler på deres grise fra årsskiftet skal betale afgift for det.

Danske svineproducenter skal have tegnepungen frem, hvis man vil fortsætte med at kupere haler på grise i 2025.

Det står klart, efter EU-Kommissionen har godkendt, at Danmark indfører en afgiftsordning på området. Det oplyser Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Ordningen betyder, at de penge, der kommer ind via ordningen, skal gå til forebyggende foranstaltninger til svineproducenter, der arbejder med hele haler-konceptet. Det er den mekanisme, der krævede EU-godkendelse, der altså nu er kommet i hus.

Fødevareminister Jacob Jensen (V) påpeger, at det er regeringens ambition, at flere millioner grise i de kommende år ikke bliver halekuperet.

- Vi har en ambition om med den her model, at vi fordobler årligt det antal grise, der ikke skal halekuperes - sådan at når vi kommer hen i 2028, vil vi så se i omegnen af fire millioner smågrise, der ikke bliver halekuperet, hvilket de ellers ville være blevet, siger Jacob Jensen.

- Godt for dyrevelfærden

Han kalder det en god nyhed for dyrevelfærden.

- Det er en rigtig god model, der vil betyde, at langt flere grise forventeligt beholder deres haler. Det har længe været en udfordring i branchen, at alt for mange grise halekuperes. Med ordningen skaber vi en klar incitamentstruktur, der tilskynder den enkelte landmand til at holde halebrænderen i ro. Det er gode nyheder for dyrevelfærden i Danmark, siger fødevareministeren.

Hos Danske Svineproducenter var formand Jeppe Bloch Nielsen bestemt ikke jublende glad over udsigten til en afgiftsordning på området.

- Vi ønsker at blive reguleret på fakta og ikke på følelser, og når det gælder nye kommende regler for dyrevelfærd i Danmark, er der masser af følelser i spil. Samtidig bør regulering ske på EU-plan og ikke nationalt, sagde han til Effektivt Landbrug, da regeringen i starten af året fremlagde sine planer.

Ordningen er en del af 23 initiativer, som regeringen og et bredt flertal i Folketinget har aftalt.

Læs også