Der er fundet MRSA på svensk slagteri

Der er fundet MRSA i svinekød på et svensk slagteri. Det oplyser den svenske avis Jordbruksaktuellt.

Ifølge mediet er fundet gjort i forbindelse med en såkaldt pilotundersøgelse, som de svenske myndigheder i sommer udførte på to svenske slagterier for at forberede sig til en stor screening, der skal foretages i alle EU-lande i 2025.

Oskar Nilsson, der er antibiotikaekspert hos den svenske veterinærmyndighed, Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA), mener ifølge avisen, at man bør gøre en særlig indsats for at begrænse spredningen.

Prøverne fra det ene slagteri var negative, mens MRSA af to forskellige varianter (spa-type t034 og spa-type t571) blev påvist i prøver fra det andet slagteri. Undersøgelsen var anonym, hvilket betyder, at testresultaterne ikke kan spores tilbage til en eller flere bedrifter.

Ifølge Jordbruksaktuellt er der kun én gang tidligere fundet MRSA i svensk svineproduktion, og det var i 2010, hvor der også var tale om anonyme prøver, der var indsamlet på et slagteri.

Selvom Sverige ikke er helt fri for MRSA, får fundet Oskar Nielsen til at opfordre til, at alle nu arbejder sammen om at sikre, at forekomsten af MRSA i svenske besætninger forbliver så lav som muligt i fremtiden.

Han påpeger dog, at der for personer, der arbejder med svin, ikke er grund til at være bekymrede. Han opfordrer dog til, at man sørger for at følge almindelige kendte rutiner omkring forebyggelse af smitte

Da EU i 2008 foretog foretaget en baseline undersøgelse for MRSA i alle EU-lande viste resultaterne fra Sverige viste nul forekomst. Det samme var tilfældet i 2014.

Læs også