Ødemsyge er ikke kun døde grise

Hvis slagtesvinene har en tilvækst under 1100 gram dagligt, et foderforbrug over 2,6, eller dødeligheden er større end to procent, bør man overveje at få testet klima- og slagtesvinene for subklinisk ødemsyge. Sådan lyder anbefalingen fra Ceva.

Om 456 dage skal zinken være udfaset, og det kan give udfordringer med ødemsyge i besætningerne. Især hvis grisene har subklinisk ødemsyge, der kan betyde lavere tilvækst og højere foderforbrug. Det oplyser Ceva i en meddelelse.

Ifølge medicinalfirmaet er ødemsyge forårsaget af en E. Coli-bakterie (STEC), som producerer Shiga Toksin i tarmen. Ligesom almindelig E. Coli-fravænningsdiarré rammer ødemsyge ofte i besætningen, når zinken fjernes.

Ødemsyge giver symptomer, der minder om hjernebetændelse, og høj dødelighed i klimastalden. Det kan ikke behandles med antibiotika, og selv hvis grisen overlever, risikerer den varige mén og nedsat tilvækst. Til gengæld kan ødemsyge forebygges med vaccination.

Subklinisk ødemsyge koster foder og tilvækst

Ceva oplyser endvidere, at grisen ved subklinisk ødemsyge ikke får akutte symptomer, men nedsat tilvækst og øget foderforbrug, og samtidig øger subklinisk ødemsyge risikoen for ødemsygeudbrud.

I et studie fra 2019 indgik 41 ikke-vaccinerede besætninger uden symptomer på ødemsyge for at vurdere, hvordan forekomsten af STEC-bakterier og management påvirker grisenes præstation.

Ifølge resultaterne, baseret på de 33 besætninger der havde fuld E-kontrol, var der ifølge Ceva ingen afgørende forskel på management, men der var markant flere STEC-positive besætninger blandt dem med de dårligste resultater.

Hele 40,9 procent af besætningerne med de dårligste resultater var positive for ødemsyge-bakterier. Ud af de bedste besætninger (mindst 470 gram daglig tilvækst og under 2 procent dødelighed hos klimagrisene) var kun 18,2 procent positive for STEC-bakterier.

Ceva opfordrer derfor til at man tager en snak med besætningsdyrlægen om muligheden for få svar på, om grisene har subklinisk ødemsyge. Det kan klares via laboratoriet i Kjellerup, der tester sokkeprøver for STEC-bakterier for ca. 200 kr., og så har man svar på, om grisene har større potentiale end deres nuværende præstationer.

Læs også