Masseproduceret vaccine mod ASF rykker nærmere

Nu har forskere tilpasset en vaccine mod afrikansk svinepest (ASF) til at vokse i en cellelinje. Dermed kan produktionen ske i stor skala, skriver Tican i et nyhedsbrev.

Udviklingen af en vaccine mod afrikansk svinepest (ASF) er rykket et skridt nærmere, efter at det er lykkedes amerikanske forskere at tilpasse vaccinen til at vokse i en cellelinje. Det betyder, at forskere ikke længere skal bruge celler fra levende svin til vaccineproduktion, og at den derfor relativt hurtigt kan skaleres op i stor skala, skriver Tican i et nyhedsbrev med The Pig Site som kilde.

- Det åbner døren for en vaccineproduktion i stor skala, og det er et værdifuldt redskab til mulig udryddelse af virusset, siger Dr. Manuel Borca, US Agricultural Research Service, til mediet.

Verden venter stadig på den første, kommercielle vaccine mod afrikansk svinepest, der alene i USA kan koste mindst 14 milliarder dollars over to år, og 50 milliarder dollars over 10 år i tilfælde af et nationalt udbrud.

Er fundet sikker

En cellelinje består af udødeliggjorte celler, der deler sig kontinuerligt på ubestemt tid.

- Traditionelt brugte vi friske isolerede svineceller til at producere vaccinekandidater. Det udgør en væsentlig begrænsning i forhold til produktion i stor skala. Men nu behøver vi ikke længere anvende friske celler fra levende svin. Nu kan vi bevare vaccinens egenskaber samtidig med, at vi kan replicere vaccinen i laboratoriedyrkede cellekulturer, siger Dr. Douglas Gladue til The Pig Site ifølge Ticans nyhedsbrev.

- Vaccinekandidaten dyrket i laboratoriet på cellekultur er testet i en produktions-besætning, og er fundet sikker til at kunne beskytte svin mod afrikansk svinepestvirus, skriver Tican.

Læs også