Rune Q. Nielsen står i spidsen for den verdensomspændende lys-virksomhed RN Solutions. Som udvikler og designer lys, primært til landbruget.

Det startede i 2014, da han introducerede LED-lys over hovederne på søerne for at forbedre deres brunst. Det var forholdsvis enkelt at introducere i Danmark, for ikke alene landmændene, men også rådgiverne og dyrlægerne kunne fra start se på resultaterne i stalden, at lyset kunne noget. Søerne fik ganske enkelt en bedre reproduktion.

Ideen havde han fået fra en rejse til Holland i 2004 som bestyrelsesmedlem i Danske Svineproducenter.

- Der var vi et sted, hvor de overbelyste søerne. Det havde vi aldrig set i Danmark før, forklarer Rune Q. Nielsen.

Forbedret reproduktion

Hjemme på den fædrene gård, hvor han havde været siden 1998, købt forældrene ud og nu ejede fire gårde sammen med sin svoger, valgte Rune Q. Nielsen, at lystankerne skulle afprøves.

- Vi kørte en tur i Harald Nyborg og købte lys. Der fandtes ikke noget på markedet, som var beregnet til det, så vi samlede det hele med strips, husker Rune Q. Nielsen.

Trods stalden var, næsten så ringe som den kunne blive, ja så var det tydeligt at se, at lyset havde en effekt på grisenes reproduktion.

Måtte sadle om

Finanskrisen rullede ind over landet og kom også forbi Rune Q. Nielsen og familieforetagendet med de 1.650 søer og 500 hektar jord i Himmerland.

- Jeg var nødt til at sadle om og samtidig kunne jeg ikke få tankerne væk fra lyset over søerne, fortæller Rune Q. Nielsen, som dengang foruden en finanskrise også sad med schweizerfranc-lån i rygsækken. Han valgte at sige stop, og blev købt ud af svineproduktionen af sin svoger.

Et liv som selvstændig svineproducent, havde fra barnsben heller aldrig været tanken.

- Jeg er handelsskoleuddannet og blev efter endt uddannelse afdelingschef i Jysk i Sverige. Her mødte jeg min kone, Anna, som er ansat i virksomheden i dag. En dag ringede min far og spurgte om ikke jeg ville hjem. Dengang var jeg lige blevet tilbudt et job som områdechef, også i Jysk, men samtidig var svinepriserne gode i Danmark, så vi tog hjem, fortæller Rune Nielsen.

Lystankerne blomstrede

Men nu var både Jysk og et liv som selvstændig svineproducent lagt på hylden og det fik lys-ideerne til at blomstre. Og til en julefrokost i 2012 på Mortens Kro i Aalborg tog det fart.

Et par øl og en snaps gjorde det nemt at blive enige med en kammerat, som var bosiddende i Kina om, at de skulle lave lys til svinestalde sammen.

- Jeg havde nogle krav. Det skulle være LED-lys, det skulle være nemt at montere og så skulle det kunne holde til at sidde i en stald, fortæller Rune Q. Nielsen.

Det blev starten på et samarbejde og virksomheden, RN Solutions, som så dagens lys i 2014. Makkerskabet varede i fire år, hvorefter Rune købte kammeraten ud og har siden ejet virksomheden selv.

Kun fremad

Sidste år tog RN Solutions skeen i den anden hånd – der skulle endnu mere fart på. De nedsatte en bestyrelse, ansatte en sælger, gik fra at sælge direkte til landmanden, til at lade det hele gå igennem elinstallatøren og fik lagt en strategi.

- Vi skal vækste med 30 procent om året, lyder det resolut fra Rune Q. Nielsen, som fra 1. juni ikke længere sidder med virksomheden i sin egne hænder.

Jens Agergaard har købt 15 procent af virksomheden, og det er bare første skridt mod flere investorer og fuld fart fremad.

Jens Agergaard er en kendt mand i branchen og tidligere medejer og direktør i Jyden Bur. Jens Agergaard har været en del af inventar-virksomheden i 15 år og senest førte han virksomheden igennem en fusion med Skiold, til i dag Skiold Jyden.

Fabrikker i Kina

I dag har RN Solutions, som hører hjemme i Støvring i Himmerland, fire fabrikker i det sydlige Kina, som producerer lys-virksomhedens egne produkter med egne støbeforme og godkendelser. De har også et dansk kontor i Kina med en dansk medarbejder, som står for produktionen og kvalitetskontrollen i Kina

Virksomheden huserer i 20 lande med en lang række forhandlere i 13 forskellige lande. Lys over søerne, det såkaldte SowLight-koncept fylder stadig en tredjedel af virksomheden og belyser lige nu over 1.000.000 søer i ind- og udland.

Det er i dag ikke alene svinestalde, som bliver belyst med LED-lys fra RN Solution – også kvæg- og fjerkræstalde.

På adressen i Støvring, sidder også virksomheden NewRoniX, som Rune Q. Nielsen er medejer af. Virksomheden udvikler professionelle lysstyringer, blandt andet til landbrug.

Lys i inventaret

Det sidste nye for RN Solutions er et samarbejde med Once – by Signify, som tidligere er kendt som Philips Lighting. Den amerikanske virksomhed står bag en lang række videnskabelige forsøgsresultater i blandt andet Holland og Texas og er kendt for deres farvelys til kyllinger og svin, som passer perfekt ind i Støvring-virksomhedens øvrige lysprogram.

RN Solutions spår en fremtid, hvor lyset i højere grad bliver bygget ind i inventaret og ikke, som i dag skal hænges i loftet.

- Hvem siger, at en lampe skal hænge i loftet? Det gør den kun fordi at det altid har været sådan, siger Rune Q. Nielsen.

Fra landmand til landmænd

-Hvis man skifter til LED-lys og vores styreenhed, kan man spare mellem 80-90 procent på sin elregning og vel og mærket få en væsentlig bedre belysning.

Sådan lyder det fra den tidligere svineproducent Rune Q. Nielsen, som ejer RN Solutions, en virksomhed i Himmerland, som udvikler og designer LED-lys til landbruget ud fra en grundtanke om, at det skal være nemt, enkelt og kunne tåle at sidde i et staldmiljø.

- Landmanden sparer ikke alene penge og får et bedre lys ved at skifte til LED. Det her giver også rigtig god mening i forhold til CO2, bæredygtighed, klima og det at have en grøn profil, siger Rune Q. Nielsen.

Populære og nye produkter

Virksomhedens første produkt Sow-Light, fylder i dag stadig en tredjedel af virksomheden og belyser over en million søer i hele verden, med en bedre reproduktion til følge.

Et af de nyere produkter er en indbygningslampe, Phantom Built-in, som bygges ind i loftet. Lampen minimerer vasketid, fordi der ikke er noget der hænger ned fra loftet som normalt.

- Den påvirker heller ikke ventilationen. Man oplever sommetider lamper, hvor luften rammer lampen og presses ned mod grisene som træk, det vil man ikke opleve her, forklarer Rune Q. Nielsen om lampen, som ligesom de øvrige er dæmpbar, det gælder også virksomhedens populære spandelamper.

Det skal være nemt

Tanken om at det skal være nemt går igen i alle produkter. Blandt andet beslag, som ved hjælp af et klik kan åbne og lukke, uden man skal have en skruetrækker i lommen, eller virksomhedens plug’n’play-kabler, som gør, at man bare klikker kablerne sammen.

- Alt passer sammen og også selvom man købte lys her for otte år siden, siger Rune Q. Nielsen, som yder mellem 5 og 10 års garanti på sine produkter.

- En landmand vil have at det er nemt, det ved jeg, for jeg har selv prøvet det. Hvis ikke det er nemt at skifte en pære i en lampe, så får man det ikke gjort, erkender Rune Q. Nielsen.

Mærkninger og krav

Alle LED-amaturer og tilbehør er som minimum CE godkendt, ligesom de fleste også har D-mærkning, samt CCC-mærkning til Kina og UL/ETL-mærkning til Nordamerika.

Herudover er der lavet IES-filer til lysberegning på alle amaturer.

- Det kan blive et kommende krav, siger Rune Nielsen, som også på sigt vil sætte wifi-modul i alle produkter som standard.

Svin