Flere gør sig erfaringer med zinkfri fodring

Der har hidtil ikke været kamp blandt landmænd om at være blandt de første til at udfase medicinsk zink i fravænningsfoderet. Hos Nutrimin ser de dog en stigende interesse blandt landmænd der ønsker at gøre sig nogle erfaringer.

»Zinkfri fodring af smågrise«. Det er en overskrift der er og vil blive nævnt ofte i svinebranchen i denne tid, for vi nærmer os med hastige skridt tiden, hvor det ikke længere er tilladt at tilsætte de høje doser zink til smågrisefoderet omkring fravænning.

- Mange producenter har haft den tilgang, at man fortsætter som hidtil, indtil det ikke længere er tilladt. Men vi ser nu en større lyst blandt landmænd til at gøre sig egne erfaringer.

Sådan lyder ordene fra salgsdirektør hos foderfirmaet Nutrimin i Ans, Torben Nielsen i nyhedsbrevet Nutrimin Ugenyt.

Her er det endvidere salgsdirektørens vurdering, at det endnu ikke ser ikke ud til, at der er nogen, der indtil videre har fundet »De Vises Sten«, og han påpeger, at det heller ikke er tilfældet hos Nutrimin.

Nye versioner af færdigfoder og koncentrat

Ifølge Torben Nielsen, er det, der foreløbig vil blive kernen i de zinkfri koncepter fra Nutrimin et lavere indhold af råprotein, men bibeholdt højt aminosyreniveau, et højt indhold af højt fordøjelige råvarer, et højt indhold af syrer, tilsætning af fibre, samt anvendelse af probiotika, organiske mikromineraler, ekstra vitaminer etc.

- Vi har således nye versioner af både vores færdigfoder og koncentrater til smågrise, der er baseret på, at der ikke er tilsat zink i høje doser, påpeger han, og han oplyser endvidere, at firmaet til stadighed afprøver nye spændende produkter i håb om at finde netop det produkt, der gør den store forskel. Sortimentet er altså under løbende udvikling.

- Vi har sat os et ambitiøst mål om, at fodringsomkostningerne ikke må blive højere end i nuværende løsninger, ligesom det heller ikke må gå ud over produktiviteten, lyder det endvidere i meddelelsen.

Varierende erfaringer

Salgsdirektøren påpeger endvidere, at de foreløbige erfaringer er meget svingende, lige fra bedre produktivitet uden tilsat zink til massive problemer med fravænningsdiarré. Udfaldet er primært bestemt af sundhedsforhold, staldsystemer samt gode rutiner omkring foder.

- Vi tror på, at det vil være i en tæt dialog, at de bedste løsninger findes, lyder det endvidere i Nutrimin Ugenyt.

Læs mere om Zinkfri fravænning

Nu er det slut med anvendelse af veterinær zink i svineproduktionen. Klik her og bliv klædt på til den nye hverdag i svinestalden.

Læs mere her

Læs mere om Fodring af grise

Foder er ikke bare foder - det er en hel videnskab. Bliv inspireret af branchens førende og få viden om den nyeste forskning inden for fodring af grise.

Læs mere her

Læs også