Faglige nyheder, panerede skinkeschnitzler og socialt samvær med kolleger fra alle landsdele trak ikke mindre end 700 svineproducenter og medarbejdere til det traditionsrige Porcus Årsmøde i Vissenbjerg Hallerne. En begivenhed i svinebranchen, der dermed må være en af landets allerstørste - næstefter den årlige svinekongres i Herning.

- Hvis svinenoteringen ligger på samme niveau til næste år, så er der ikke svinekød på menuen ved næste årsmøde, spøgte dyrlæge Lars Rasmussen under sin velkomst til de mange fremmødte, inden alle i løbet af rekordtid havde fået serveret en schnitzel, der knap kunne ligge på tallerkenen.

På fyldte maver holdt det aktuelle og meget varierede program alligevel deltagernes opmærksomhed fanget fra start til slut. Emnerne var godt blandet med både positive markedstendenser, alvorlige sygdomme, tips til at hente de lavt hængende frugter til en bedre bundlinje, og afslutningsvis magi og manipulation med Jan Hellesøe.

 

Rekordhøje svinepriser

Markedsanalytiker Karsten Flemin, Landbrug & Fødevarer, var efter middagen den første mand på podiet. Her satte han blandt andet fokus på årsagerne til de nuværende høje svinepriser, lidt om hvad der forventes i 2020 og lidt om forventningerne (eller spekulationerne) til efter 2020.

- Vi havde et 2018, der var noget skidt, og første kvartal i 2019 var afregningen lav. Men fra foråret 2019 begyndte det at gå stærkt med noteringen i det rigtige retning. Og så gik det rigtig stærkt, da vi kom til fjerde kvartal, hvor vi kom op over 13 kroner i notering. Og lige nu her i februar måned 2020, der står vi altså med en notering på 14 kroner. Det er en rekordhøj notering, understregede analytikeren, der mente, at vi skal tilbage til 1997 for at finde et så højt niveau.

Og årsagen til de høje svinepriser i 2019 er klar.

- Der er en eneste stor årsag til de høje svinepriser i Danmark, og det er den afrikanske svinepest i Kina. Det er den, der fuldstændig har styret svinepriserne i 2019. Jeg har kunnet glemme alle de andre gamle modeller om, hvor meget stiger EU-produktionen, hvordan ser det ud med fjerkræ, kommer der konkurrence fra andre kødtyper, lød det fra Karsten Flemin, men tilføjede så, at der dog har været en lille støtte i en svagt faldende produktion af svinekød i EU.

Fortsat stigende priser

Ifølge markedsanalytikeren er forventningerne til 2020, at der fortsat er en stærk efterspørgsel fra Kina og fra øvrige asiatiske lande. Til gengæld ventes en øget produktion udenfor Asien og en øget produktion i EU, som dog ikke vil stige med det den gjorde i gamle dage, hvor der kunne ses stigninger på 5-10 procent efter et godt år.

- Lige nu hæmmes produktionen af afrikansk svinepest, der ligger en voldsom dæmper på investeringslysten i mange lande. Plus at vi i dag ser en helt anderledes stabil produktion, fordi man ikke så nemt bare kan udvide produktionen på grund af miljøhensyn og andre ting.

Afrikansk svinepest nær Tyskland, Coronavirus, der udfordrer eksporten, og endelig brexit, der dog ikke ser ud til at få den store betydning i 2020, er blandt de mere usikre faktorer, der har været i spil, når markedsanalytikeren skal giv et bud på 2020.

- Alt det leder til en prognose, som blev udarbejdet den 6. december, som forudser, at vi fortsat vil se lidt stigende priser fra de 14 kroner, men at prisen formentlig vil toppe her i første halvår. Men stadig et meget, meget højt niveau for hele 2020, vurderede Karsten Flemin.

Svin